BRANKA VESELINOVIĆ GLUMICA VELIKOG SRCA: Prodaje stvari iz stana kako bi pomogla deci
Foto: /

Aktivna glumica

BRANKA VESELINOVIĆ GLUMICA VELIKOG SRCA: Prodaje stvari iz stana kako bi pomogla deci

Društvo -

Često je možete sresti i na ulici kako prodaje suvenire i sitnice iz svog doma da bi pomogla onima kojima je pomoć neophodna

Glumici Branki Veselinović, iako ima 98 godina, dan počinje gimnastikom, zatim organizuje rad fondacije „Branka i Mlađa Veselinović“, a uveče uredno odlazi u pozorište.

To je rutina koja je čini srećnom, kao i mnoge druge, kojima neprimetno i neprestano pomaže. Veoma često je možete sresti i na ulici kako prodaje suvenire i stvari iz svog doma kako bi pomogla onima kojima je pomoć neophodna.

- Prodajem i nameštaj, a novac ponesem u Crveni krst. Humanitarnim radom počela sam da se bavim još od detinjstva, i to ću činiti dok sam živa. Uspevam da od penzije odvojim neki dinar za slatkiše i odem da obradujem stare ili mlade. Radili smo Mlađa i ja to zajedno, a sada je spalo na mene - kaže Branka.

U svojoj misiji naiđe i na nezahvalnost, ali ne posustaje.

Pomažem koliko mogu

- Pre neku godinu pomogli smo ženi koja je rodila trojke. Jedna devojčica dobila je 100.000, a njeni roditelji nisu mi ni zahvalili. Ali to me ne sputava da i dalje pomažem. I ne znam gde završi novac iz Crvenog krsta Srbije, ali verujem da ode kod onih kojima je najpotrebniji - kaže Branka.

Branka je rođena 1918. godine u Novom Bečeju. Završila je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Mnogi njeni profesionalni uspesi ovenčani su nagradama za glumački i humanitarni rad, a godinama je i ambasador Unicefa.

foto: /

Da ima veliko srce, Branka je dokazala kad joj je nedavno u poseti bio Vladan Čalija kako bi se spremio za prijemni za glumu. Bilo je kasno, a glumica ga je odmah s vrata upitala:

- Gde, Čalija, večeras spavaš?

- Nemam nigde. Vraćam se za Bijeljinu...

Lekcije iz života

- Kod mene je ovde tesno. Moramo ti nekako pomoći... A evo ti sad ove pare, uzmi, prespavaj u hotelu...

Glumica je pomogla budućem glumcu da nađe prenoćište i, mada nije prošao na prijemnom za FDU, pokušaće i naredne godine. Jednu lekciju naučio je od doajena Branke Veselinović. Onu najvažniju - kako biti čovek.

Ljubomir Radanov

Nikola Simić

„DABOGDA JOŠ DUGO BILA POKOJNA“

Branka Veselinović je uvek raspoložena za šalu i često prepričava jednu glumačku anegdotu.

- Jednom prilikom prišla mi je žena i rekla: „Jao, gospođo, što vi ličite na pokojnu Branku Veselinović.“ Meni je to bilo simpatično. Zatekao se tu i Nikola Simić, kao i još neke kolege, popadali su od smeha. Nikola je posle prišao i rekao mi: „Branka, dabogda vi nama još dugo bili pokojni.“ Eto, nažalost, i njega sam ispratila iako je skoro 20 godina bio mlađi od mene - ispričala je glumica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track