MINISTAR PROSVETE OŠTAR: Kazniću odgovorne za muljanje s malom maturom!
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

ŠARČEVIĆ NEĆE DA GLEDA KROZ PRSTE

MINISTAR PROSVETE OŠTAR: Kazniću odgovorne za muljanje s malom maturom!

Društvo -

Proverava se da li je bilo zloupotreba u 28 škola u Nišavskom, Raškom i Pčinjskom okrugu. Moramo da nađemo odgovorne, kaže ministar prosvete

Biće smenjeni svi koji su odgovorni za mućke na maloj maturi. Dosadašnji ministri prosvete su znali da se to dešava, i pričali su o tome, ali ja mislim da nešto i uradim, poručio je za Kurir Mladen Šarčević.

Timovi ministarstva, u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, počeli su detaljnu analizu završnog ispita u školama za koje postoji sumnja da je u njima bilo zloupotreba. Rezultati se proveravaju u tri okruga: Raškom, u zoni Novog Pazara, Nišavskom bez Niša i Pčinjskom, odnosno u 28 škola. Već nekoliko godina analize, koje je radio Zavod, ukazuju na sumnjive rezultate završnog ispita u ta tri okruga.

Na pitanje kada očekuje rezultate kontrole, ministar prosvete kaže da ima dosta posla:

- Ne znamo da li je to korupcija, ali godinama se pojavljuju rezultati koji su vrlo čudni. Moramo da nađemo odgovorne, bio to načelnik školske uprave, direktor ili supervizor. Tri linije zaštite postoje i opet se dešava svašta.

On kaže da ministarstvo može da smeni načelnike školske uprave jer im je direktno nadređeno, dok su kod direktora nemoćni i mogu samo tražiti od školskih odbora da ih smene. Odbori, kako dodaje, to mogu da ignorišu, i ostaće njihov direktor, makar pravio gluposti, pa se zato priprema novi zakon.

Inače, Raški, Pčinjski i Nišavski okrug su poznati po ogromnom broju vukovaca: prošle godine u Pčinjskom ih je bilo 24 odsto, 22 odsto u Nišavskom, a 21 odsto u Jablaničkom okrugu.

Sindikati

ŽELIMO DA SE PREĐE SA REČI NA DELA

Neko mora da bude kažnjen jer se u Srbiji neko dozove pameti tek kada bude kažnjen. Ali plašim se da će sve ostati na rečima, da niko neće biti kažnjen, obično ministar nema snage da smeni direktore. Hteli bismo da Šarčević pređe sa reči na dela - navela je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika

Kurir / V. S.

Foto: Marina Lopičić, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track