PLJAČKA U LEČENJU DECE: Oštećeni najmlađi dijabetičari
Foto: Shutterstock

BRUKA

PLJAČKA U LEČENJU DECE: Oštećeni najmlađi dijabetičari

Društvo -

Roditelji dece koja boluju od šećerne bolesti prinuđeni su da kupuju pen igle, test i uriskan trake, za šta mnogi moraju da izdvoje i poslednju paru iz novčanika

Novi pravilnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje smanjio je broj pen igala, kojima se deci oboleloj od dijabetesa tipa 1, kojih u Srbiji ima više od 6.000, daje insulin, sa 120 na 60 mesečno, ali i broj test-traka za glikemiju i uriskan traka. Tako su roditelji bolesne dece prinuđeni da iz svog, već osiromašenog džepa mesečno izdvajaju 5.500 dinara za ova pomagala.

- Moje dete četiri puta dnevno mora da izmeri nivo šećera u krvi i da uzme insulin, što znači da mu treba minimum 120 pen igala. Ne daj bože da se desi neka kriza, pa da nam onda sve treba dodatno.

Ne pada mi na pamet da svoje dete bodem istom iglom po četiri puta, pa sam prinuđena da kupujem mesečno kutiju pen igala, koja košta 2.000 dinara.

Ako mi ponestanu test-trake za merenje šećera u krvi, moram i njih da kupim za 3.500 dinara. U porodici samo suprug radi za 35.000 dinara, znaju li oni koliki su to troškovi za nas - kaže M. N., čiji je jedanaestogodišnji sin dijabetičar.

foto: Marina Lopičić

Pored roditelja bolesnih mališana, ovakvim pravilnikom RFZO koji je na snagu stupio 16. marta revoltirana su i udruženja dijabetičara. Latinka Milojević, borac za prava obolelih od dijabetesa u Srbiji, kaže da je ovaj pravilnik loše definisan, jer nigde nije naznačen broj davanja insulina:

- Svima je podeljen isti broj iglica, i onima koji ga primaju jednom i onima koji ga primaju četiri puta dnevno. Napravili su propust i promaklo im je da bar deca treba da imaju više iglica nego odrasli. Ovaj broj nije dovoljan, posebno za malu deci, i svi pedijatri to znaju. Verujem da nekim roditeljima to predstavlja ozbiljno opterećenje za budžet. Nadam se da će to što pre ispraviti u pravilniku.

ČINJENICE O DIJABETESU

- šećerna bolest ili dijabetes je hronični i neizlečivi poremećaj metabolizma

- postoje tip 1 i tip 2 dijabetesa

- više od 700.000 građana Srbije obolelo je od dijabetesa, od čega 6.000 dece

- godišnje u Srbiji umre oko 2.500 ljudi od ove bolesti

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track