U SRBIJI TROPSKI DAN, DR MACURA SAVETUJE: Nikud bez vode, stari da ne izlaze, a radnici češće da se odmaraju
Foto: Marina Lopičić

najugroženiji stariji i radnici na otvorenom

U SRBIJI TROPSKI DAN, DR MACURA SAVETUJE: Nikud bez vode, stari da ne izlaze, a radnici češće da se odmaraju

Društvo -

BEOGRAD - Temperature u Beogradu dostižu 37. podeljak Celzijusove skale, a to se, kaže portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura, posebno odražava na starije i radnike na otvorenom, za čiji je posao Inspektorat za rad izdao smernice za bezbedan i zdrav rad na temperaturama višim od 36 stepeni.

Koliko "tropske" temperature utiču na zdravlje građana, najbolje pokazuje, kaže Macura, to što su do podneva, od 87 intervencija, čak polovina kolapsi na javnom mestu izazvani vrućinom.

Najosetljiviji su, rekla je, stariji građani koji često nisu ni svesni koliko je u stvari toplo.

Foto: Kurir

"Njima je najgore jer imaju lošu cirkulaciju i ne osećaju kolika je temperatura, oni piju svoju terapiju za hipertenziju tako da očekivano mogu da se onesveste na ulici ili da dožive kratkotrajan gubitak svesti koji može da dovede do nekih povreda", istakla je.

Druga najugroženija kategorija su i radnici na otvorenom, putari i žeteoci, kaže ona.

Radnici koji rade na rekonstrukciji Bulevara oslobođenja, rekli su da vrućine jesu velike, ali da imaju dovoljno vode, i da za sada dobro podnose. Da bi radili neometano, važno je, savetovala je da unose što više mineralnih voda i tečnosti zbog toga što se gube elektroliti, natrijum i kalijum.

foto: Nebojša Mandić

Ono što je posebno važno, ističe Macura, jeste da se oni odmaraju i da poslodavci znaju da radnicima treba da obezbede redovan odmor. Iz Inspektorata za rad kažu da je 27. juna prosleđen dopis svim odeljenjima, odsecima i grupi inspekcije rada u upravnim okruzima u gradu Beogradu, radi preventivnog postupanja inspektora rada u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih pri radu na otvorenom na visokim temperaturama.

U tom dopisu piše da inspektori rada treba da podsete zaposlene i poslodavce, naročito u delatnosti poljoprivrede i građevinarstva, da kada temperatura prelazi 36 stepeni C, smatra se da zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom, rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje.

foto: AP/Ilustracija

Zbog toga je 2007. godine Vlada donela Preporuku kojom se poslodavcima preporučuje da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni C, a naročito u periodu od 11 do 16 sati, ukoliko to dozvoljava proces rada.

Osim izbegavanja rada od 11 do 16 sati, u smernicama se između ostalog navodi da poslodavac obezbedi opremu za bezbedan rad radnika, koja uključuje letnja odela, kape, marame i slično.

Rad treba da se organizuje tako da se radi u nekoliko smena, da se uvodi dodatna radna snaga, ali i da se teži poslovi ostave za hladniji deo dana. U smernicama se opisuju i najčešći zdravstveni problemi koji se pojavljuju kod ranika koji rade na otvorenom, kao i prva pomoć u slučaju da to toga dođe.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track