DEVOJČICA KOJA JE UJEDINILA SRBIJU: Teodora u četvrtak prima matične ćelije donora
Foto: Privatna Arhiva

Držimo palčeve

DEVOJČICA KOJA JE UJEDINILA SRBIJU: Teodora u četvrtak prima matične ćelije donora

Društvo -

Devojčica iz Kragujevca koja je u svojoj teškoj bolesti ujedinila građane Srbije i dijaspore u četvrtak prima matične ćelije donora na klinici u Frankfurtu

Devojčica Teodora Vranješević (9), koja je obolela od akutne mijeloidne leukemije, primiće u četvrtak matične ćelije donora na klinici u Frankfurtu.

Ova hrabra mala Kragujevčanka ujedinila je građane, koji su početkom maja reagovali na apele u medijima i u rekordnom roku uspeli da prikupe novac za njen odlazak na lečenje u Nemačku. Devojčicin otac Bogdan Vranješević kaže da je njeno stanje sada stabilno i da je nakon transplantacije potrebno da prođe neko vreme kako bi se ustanovilo da li je uspela.

Prva faza započeta je prošlog četvrtka, kad je Teodora primila terapiju koja bi trebalo da joj isprazni koštanu srž. Presađivanje matičnih ćelija je druga faza.

foto: Privatna Arhiva

- Teodora je 6. jula primila takozvani megablok hemioterapije, čiji je zadatak da isprazni koštanu srž kako bi je spremila za nove matične ćelije, koje prima sutra. To je veoma težak i rizičan blok jer ona praktično ostaje bez ćelija krvi i rizik od infekcije je veliki. Izgurala je ona to veoma dobro - kaže tata Bogdan.

Nakon što primi matične ćelije donora, ako sve bude u redu, u Teodorinom telu će se stvoriti nov organizam.

- Treća faza je regeneracija i podizanje organizma i to treba da se desi za 18 dana, ali tek će se za 28 dana znati da li su se matične ćelije primile i da li je počeo proces stvaranja novih krvnih zrnaca... Tek posle skoro mesec dana radi se analiza hemerizma, odnosno određuje se procenat prisustva ćelija donora u organizmu. Njen donor ima A pozitivnu krvnu grupu, a Teodora je nulta, pa je očekuje i promena krvne grupe. Ovih dana primala je trombocite i dve transfuzije A plus kako bi lekari usmerili organizam da ne odbaci matične ćelije - priča otac hrabre devojčice i dodaje:

- Uplašeni smo i uzbuđeni. Postoji i velika mogućnost da dobije infekciju i da bolest ponovo krene... U njenom telu treba da se rodi nov organizam! Ovo nije čarobni lek, ali ukoliko uspe, to je najbolja šansa za izlečenje. Pred nama je dug period oporavka i njeno stanje mora stalno da se nadgleda, tako da ćemo mesecima morati da ostanemo ovde. Imamo turističke vize, pa ćemo morati da vidimo kako da dobijemo vize za boravak u Nemačkoj duži od 90 dana.

Za pomoć Teodori možete poslati SMS sa brojem 292 na broj 3030.

Pomoć sa svih strana

BRZO SAKUPLJENO 350.000 EVRA

Teodoru je u aprilu 2016. počela da obuzima sve veća malaksalost, učestala je povišena temperatura, dobila je bolove, mučnine. Odlazak kod lekara otkrio je strašnu dijagnozu, obolela od akutne mijeloidne leukemije. Posle pet ciklusa hemioterapije i mnogobrojnih komplikacija, mogućnosti za Teino lečenje u Srbiji su iscrpljene. Roditelji su u roku od deset dana morali da skupe neverovatnu sumu od 350.000 evra kako bi svoju devojčicu poslali na lečenje u Nemačku. U tome su im nesebično pomogli građani ne samo iz Srbije.

(Kurir.rs/Jelena Pronić/Foto: Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track