VLADA KREĆE U RAT SA NAKUPCIMA: Udžbenici će biti jeftiniji za 15 odsto!
Foto: Shutterstock

Novine

VLADA KREĆE U RAT SA NAKUPCIMA: Udžbenici će biti jeftiniji za 15 odsto!

Društvo -

Uštede će biti napravljene jer će osnivanjem đačkih kompanija i zadruga biti izbačeni posrednici u nabavci knjiga preko škola

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje da će osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga biti izbačeni posrednici u nabavci udžbenika preko škola.

On kaže da posrednici - mali broj agencija - imaju rabat od 30 odsto, da dobro zarađuju, a da škole nemaju ništa od toga.

Korist i za školu

Ideja je da se taj rabat raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da se za učenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi.

Takav način rada počeo bi da se primenjuje za nabavku udžbenika za školsku 2018/2019. godinu, jer je osnivanje đačkih zadruga predviđeno Nacrtom zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji čeka da uđe u skupštinsku proceduru, a ministar Šarčević očekuje da će biti usvojen na jesen.

- Nismo to ove godine mogli da uradimo, ali dogodine ćemo svakako morati sve da menjamo. Idemo na to da se ožive učeničke kompanije i đačke zadruge, i potpuno je svejedno za koji model će se škole opredeliti - rekao je Šarčević.

Ministar kaže da je preporuka da u distribuciji udžbenika budu angažovani učenici koji će tako zaraditi za ekskurzije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond časova.

Deset odsto rabata koji ostaje školi prvi put, kako kaže, biće namenjeno za školske uniforme.

Poboljšanje

- Ovakvim načinom rada najveća ušteda biće napravljena za roditelje, jer će plaćati udžbenike 15 odsto jeftinije, a još deset odsto će biti izdvojeno za učeničke uniforme. Izdavači te pare daju pa daju. Nije mi jasno ko je smislio da zakonom uvede posrednike - kaže ministar.

Za siromašnu decu

VIŠE BESPLATNIH UDŽBENIKA

Govoreći o besplatnim udžbenicima, ministar Šarčević je naglasio da je za predstojeću školsku godinu obezbeđeno 30 odsto više besplatnih udžbenika u odnosu na prošlu godinu, za decu čiji su roditelji slabijeg materijalnog stanja.

- Uspeli smo ove godine da ubacimo svu decu i sve porodice koje imaju treće, četvrto, peto dete - naglasio je ministar. On je podsetio da se besplatni udžbenici po završetku školske godine vraćaju u školske biblioteke i da za narednu školsku godinu mogu da posluže novoj generaciji učenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track