Najnovije vesti

HAŠKI TRIBUNAL: Jovica Stanišić i Franko Simatović pušteni na privermenu slobodu
Foto: Printskrin / You Tube

letnja pauza

HAŠKI TRIBUNAL: Jovica Stanišić i Franko Simatović pušteni na privermenu slobodu

Društvo
19:48h

HAG - Nekadašnjem šefu državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegovom saradniku Franku Simatoviću Frenkiju odobreno je puštanje na privremenu slobodu tokom letnje pauze, s tim da se Stanišić mora vratiti do 27. septembra, a Simatović do 16. avgusta, saopšteno je danas iz Haškog tribunala.

Pretresno veće donelo je tu odluku 19. jula, a ona je danas objavljena, navodi se u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične tribunale. Kako se navodi u odluci, Simatovića i Stanišića holandske vlasti treba da transportuju do holandskog aerodroma 21. jula, ili prvog dana posle tog datuma kada to bude izvodljivo.

Odatle treba da otputuju u Srbiju, pod nadzorom ovlašćenih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. U odluci su, takođe, taksativno navedena pravila kojih se Simatović i Stanišić moraju pridržavati dok su na privremenoj slobodi, kao i obaveze Vlade Srbije u vezi sa njihovim boravkom na privremenoj slobodi. Sud, između ostalog, traži da Vlada Srbije obezbedi da institucija koja bude lečila Stanišića tokom boravka na privremenoj slobodi, uključujući VMA u Beogradu, obavesti sud u najkraćem mogućem roku o njegovom prijemu i toku lečenja, kao i da omogući medicinskim ekspertima koje imenuje

Pretresno veće da ga pregleda u bilo kom trenutku. Stanišić je zatražio od suda u Hagu da, zbog bolesti, bude pušten na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe ili do kraja letnje sudske pauze.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Sestra ubijene Maje Đorđević: Ubica bez maksimalne kazne?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track