NBS POJASNILA ZABRANU PLAĆANJA SA ONLAJN RAČUNA: Može da se plaća, ali je naplata provizije protivzakonita
Foto: Shutterstock

nema zabune

NBS POJASNILA ZABRANU PLAĆANJA SA ONLAJN RAČUNA: Može da se plaća, ali je naplata provizije protivzakonita

Društvo -

Građani će i dalje nesmetano moći preko interneta da plaćaju račune za svoje domaćinstvo i članove porodice, saopštila je danas Narodna banka Srbije i navela da se dopisom obratila svim bankama kako bi blagovremeno opomenule one koji neovlašćeno pružaju platne usluge radi naplate provizije.

Povodom navoda u pojedinim medijima da ubuduće plaćanje preko interneta na tuđe ime neće biti omogućeno, NBS saopštava da je taj dopis pogrešno protumačen, te da njegov cilj nije bio da onemogući klijente da obavljaju onlajn plaćanja i za domaćinstvo, članove porodice i rodbinu, već da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost.

Navodi se da je NBS reagovala jer je takav način neovlašćenog pružanja platnih usluga postao sve masovniji.

Naime, kako saopštava, NBS je utvrdila da se značajan broj fizičkih lica, koja sa bankama imaju zaključene Ugovore o otvaranju, vođenju i gašenju tekućih računa i Ugovore o pružanju usluga elektronskog bankarstva, korišćenjem WEB E-bank i mBank servisa, bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga.

Ta lica su, navodi se, vršila plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju.

"Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila više od 1.000 transakcija u iznosu većem od osam miliona dinara", navodi NBS.

Podseća da su za neovlašćeno pružanje platnih usluga predviđene značajne novčane kazne.

"Neke banke su razumele namenu i svrhu dopisa i u skladu sa njim postupile, dok je drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima sa kojim imaju zaključene ugovore raskinu saradnju, što je dovelo i

do ovih neželjenih reakcija", saopštava NBS.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Pogledajte šta je prodavačica na kiosku rekla, zašto nema Kurira?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track