Najnovije vesti

BRUKA I SRAMOTA DRŽAVE! Srpska vojska se rasipa zbog bede! Komunalci i činovnici imaju veće plate od pripadnika vojske!
Foto: Fonet

PORAŽAVAJUĆE! NEĆE IMATI KO DA NAS BRANI

BRUKA I SRAMOTA DRŽAVE! Srpska vojska se rasipa zbog bede! Komunalci i činovnici imaju veće plate od pripadnika vojske!

Društvo

Za nepunih godinu dana oko 1.500 vojnika je napustilo službu, a razlog su mizerne plate

 

O bezbednosti građana uskoro neće imati ko da vodi računa jer pripadnici Vojske Srbije zbog katastrofalnih uslova, mizernih plata i nedostatka osnovne opreme masovno napuštaju službu!


Za nepunih godinu dana vojsku je napustilo oko 1.500 ljudi, a slična situacija je bila i prethodnih godina. Kurir je imao uvid u neke od podnetih zahteva za prekid radnog odnosa, u kojima vojnici objašnjavaju zbog čega su rešili da napuste ovu nekada visoko cenjenu profesiju.


- Razlog zbog kojeg napuštam VS je degradiranje i urušavanje oficirske profesije, kao i nemogućnost da kao komandant i starešina koji odgovara za ljude utičem na poboljšanje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika svoje jedinice - napisao je jedan od oficira koji je, iako veran zastavi i grbu, smatrao da je napuštanje vojske u ovakvim okolnostima moralni čin.

foto: Kurir
foto: Shutterstock

U zahtevu za prekid radnog odnosa drugog profesionalnog vojnika nazire se kako se država i nadležni odnose prema vojnicima koji bi trebalo da čuvaju građane, kao i suverenitet države.


- Zahtevam da mi se prekine profesionalna vojna služba zbog nemogućnosti korišćenja narađenih sati, loših odnosa između starešina i profesionalnih vojnika i čestih izjava starešina da smo „potrošna roba“. Svaki odlazak na bolovanje se gotovo uvek tumači kao manipulacija. Nemamo mogućnost korišćenja godišnjeg odmora u vreme kada je to planom korišćenja planirano - objašnjava ovaj vojnik, koji je radio za platu od 35.826 dinara.


Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, kaže da je broj vojnika koji napušta službu alarmantan, ali da ne čudi kada čak 75 odsto njih ima platu koja je ispod republičkog proseka.

ANTIĆ: Plate su nam smanjene, ne isplaćuju nam se regres i topli obrok, kao ni noćni rad

- Iz službe u proseku dnevno odu dva vojnika, dva podoficira i dva oficira. Plate su nam smanjene, ne isplaćuju nam se regres i topli obrok, kao ni noćni i prekovremeni rad - ogorčen je Antić, koji kaže da stoga mnogi obrazovani kadrovi, iz tehničke i informatičke službe, odlaze da rade u privatnim firmama, dok drugi odlaze u inostranstvo da rade kao vozači kamiona:


- Kamiondžije imaju plate između 1.500 i 1.800 evra. Mnogima je žao da napuste službu, ali nemaju drugo rešenje.


Iz Ministarstva odbrane nismo dobili odgovore.

 

foto: Zorana Jevtić

Momir Stojanović, bivši direktor VBA

ARMIJU SRBIJE VODE NEZNALICE


Momir Stojanović, nekadašnji direktor VBA, kaže da je vojska spala na najniže grane pre svega jer o njenoj sudbini odluke donose oni koji se uopšte ne razumeju u njeno funkcionisanje.


- VS vode ljudi koji ne znaju ni šta je vojska, ni šta je Generalštab, ni šta je odbrana zemlje. Ovakvo rukovodstvo će nam, pre ili kasnije, doći glave, pogotovu što na jugu Srbije i Sandžaku imamo višegodišnje tenzije - kaže Stojanović.

Problemi

NA ŠTA SE ŽALE VOJNICI


-Smanjene su plate

-Na osnovne preglede se čeka i po godinu, dok civili čekaju četiri-pet dana

-Zaštitnoj opremi, maskama, sanitetskim sredstvima, balističkoj opremi mahom je davno istekao rok

-Uniforme i čizme je prosto nemoguće zameniti, stare su i po 10 godina

-Iako nema terenskih vozila, nedavno je raspisana nabavka za 80 vozila „fijat 500l“

-Regres i topli obrok su mimo zakona ugrađeni u platu

-Ne isplaćuje se noćni i prekovremeni rad

 

foto: Kurir

Kurir / Ružica Kantar

 

Foto: Fonet, Kurir, Shutterstock

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...