KRAJ TRGOVINSKOG RATA: Hrvatska se povukla pod pritiskom Srbije
Foto: Beta

IZGLEDAN ZAVRŠETAK

KRAJ TRGOVINSKOG RATA: Hrvatska se povukla pod pritiskom Srbije

Društvo -

Hrvatski premijer Andrej Plenković pre ovoga naložio je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja sedmice reši problem sa susednim zemljama

Sutra će biti povučen sporni pravilnik Ministarstva poljoprivrede Hrvatske kojim su uvedene takse i 22 puta više od dosadašnjih, što je poslednjih dana prouzrokovalo pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regiji koje nisu članice EU. Ovo je sinoć saopštila zagrebačka televizija RTL pozivajući se na svoje izvore u vladi.

Na taj pravilnik je brzo odgovorila Srbija, koja je pooštrila kontrolu pri uvozu svih proizvoda iz Hrvatske. Srbiju su podržale BiH i Makedonija, koje su zapretile uvođenjem istih mera.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pre ovoga naložio je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja sedmice reši problem sa susednim zemljama u vezi s povećanim taksama za uvoz voća i povrća. Premijer smatra da su naknade koje je odredilo Tolušićevo ministarstvo previsoke i da ih treba smanjiti.

Povećanje hrvatskih taksi za fitosanitarnu kontrolu voća i povrća uvezenog iz „trećih zemalja“, među koje spada i Srbija, najviše pogađa male srpske izvoznike s mešovitom robom, jer moraju za svaku vrstu robe u kamionu da plate oko 270 evra, upozorila je PKS.

Pravilnik predviđa kontrole koje su manje ili više slične kao i do sada, samo su oko 22 puta skuplje, rekao je direktor sektora poljoprivrede u PKS Veljko Jovanović.

Kurir / E.K.

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track