DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA OBAVIO INSPEKCIJU NA AERODROMU: Dete nije bilo spremno za let, a u rezervaciji nije stajalo da je u pitanju osoba sa posebnim potrebama
Foto: Nebojša Mandić

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA OBAVIO INSPEKCIJU NA AERODROMU: Dete nije bilo spremno za let, a u rezervaciji nije stajalo da je u pitanju osoba sa posebnim potrebama

Društvo -

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije događajem koji se desio 06. avgusta, prilikom registracije putnika za let JU 184, sa poletanjem za Tivat u 17:05 časova okončao je vanredni inspekcijski nadzor i zaključio da jedanaestogodišnji Vid Antić prema nalazima lekara nije bio spreman za let, kao i da je avio prevoznik poštovao sve odredbe.

" Tokom inspekcijskog nadzora izvršen je uvid u procedure avio-prevozioca u kojima je opisan postupak koji primenjuje avio-prevozilac u slučaju prijema na let putnika sa smetnjama u razvoju. Shodno navedenim procedurama prilikom registracije putnika za let, lice koje vrši tu registraciju dužno je da izvrši preliminarnu procenu putnika za let, što je i učinjeno , a o čemu je obavešten šef smene zastupnika avio-prevozioca, koji je poštujući navedenu proceduru, zajedno sa putnikom i pratiocem otišao do dežurnog lekara na aerodromu „Nikola Tesla“. Lekar je izvršio procenu spremnosti putnika za let i utvrdio da putnik u datom trenutku i stanju nije bio spreman za let. Nakon izvršene procene lekara, predstavnik avio-prevozioca na aerodromu doneo je odluku da se putniku uskrati ukrcavanje u vazduhoplov. U toku vanrednog inspekcijskog nadzora izvršen je i uvid u zapise iz rezervacionog sistema koji koristi avio-prevozilac gde je utvrdjeno da rezervacija putnika kome je uskraćeno ukrcavanje nije sadržala informaciju da se radi o putniku sa posebnim potrebama. Tokom vanrednog inspekcijskog nadzora utvrdjeno je da je avio-prevozilac poštovao odredbe procedura navedenih u priručniku, kao i da nije bilo povrede Zakona o vazdušnom saobraćaju i Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, saopštio je danas Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

Direktorat podseća, da svi putnici imaju pravo da prilikom rezervacije karata prijave putovanje i lica sa posebnim potrebama kako bi takvim licima bili omogućeni uslovi za prihvat i prioritetno ukrcavanje u vazduhoplov.

(Kurir.rs/Foto Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Prvi čovek BIA krši zakon! Pogledajte gde je Gašić bio u subotu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track