ODGOVORNOST! Ljudska greška otkazala radar! Rovčanin: Takve situacije se dešavaju!
Foto: Fonet

Direktorat vazduhoplovstva

ODGOVORNOST! Ljudska greška otkazala radar! Rovčanin: Takve situacije se dešavaju!

Društvo -

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je 11. i 12. jula sproveo vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom letenja SMATSA zbog delimičnog otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike 10. jula i utvrđeno je da je uzrok kvara bila ljudska greška, saopštio je juče Direktorat.

Do greške je došlo u toku testiranja novog sistema za obradu i prikaz radarske slike.

Inspektori Direktorata utvrdili su sve činjenice i, kako uveravaju, preduzeli mere koje će umanjiti rizik od ponavljanja ovakvih i sličnih događaja.

- Dana 10. jula 2017. u 20.18 došlo je do delimičnog otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike u Centru kontrole letenja Beograd. U skladu sa utvrđenim procedurama i u kordinaciji sa Evrokontrolom, avioni više nisu usmeravani u vazdušni prostor Srbije, a avioni koji su se zatekli u tom prostoru bezbedno su sprovedeni iz vazdušnog prostora u nadležnosti SMATSA.

Takođe, „kvar je otklonjen nakon 40 minuta, a sistem je bio operativan nakon 60 minuta, nakon čega su avioni ponovo usmeravani kroz vazdušni prostor Srbije“.

Direktor SMATSA Radojica Rovčanin ranije je rekao Tanjugu da se takve situacije dešavaju i da je Kontrola letenja ispoštovala sve bezbednosne procedure.

- Inženjer koji nama instalira dodatnu opremu za poboljšanje radarskih uslova i performansi greškom je kabl umesto u test sistem konektovao u operativni sistem, tako da smo automatski izgubili sliku - objasnio je on.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track