NOVINE U ŠKOLI: Petacima od sutra informatika obavezan predmet
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Da nauče da misle analitički

NOVINE U ŠKOLI: Petacima od sutra informatika obavezan predmet

Društvo -

BEOGRAD - Informatika i računarstvo od sutra su obavezan predmet za "petake" u Srbiji, a predsednica vlade Ana Brnabić istakla je da cilj da se deca nauče da razmišljaju analitički i formiraju se kao osobe koje će moći da obezbede dugoročan, održiv i dinamičan razvoj Srbije.

Brnabić je rekla da će informatika i računarstvo pomoći osnovcima ne samo da savladaju osnove programiranja i kodiranja, što jeste važno za ovo doba i način da se sutra zaposle, ali mnogo više što će ih naučiti da počnu da razmišljaju analitički.

Podsetila je da je i u ekspozeu navela de je jedan od osnovnih ciljeva se obezbedi da obrazovni sistem stvara generacije koje umeju da razmišljaju, koje su timski igrači, ne plaše se da donose odluke i umeju da rešavaju probleme.

"Za mene je najvažniji taj analitički način razmišljanja koji će njima sutra pomoći da se formiraju kao osobe koje će moće da obezbede dugoročan, održiv i dinamičan razvoj Srbije. To mi je važnije od toga da li krećemo da učimo programiranje i kodiranje", naznačila je Brnabić.

Uvođenje tog predmeta kao obaveznog korak je ka uvođenu digitalizacije u obrazovni sistem, ali pre svega pravljenju našeg obrazovnog sistema više nalik sistemu za 21. vek, dodala je premijerka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track