OBNOVA SRPSKE SVETINJE: Spaljena crkva u Njujorku diže se iz pepela za Vaskrs!

Rekonstrukcija srpske svetinje koja je izgorela u požaru

OBNOVA SRPSKE SVETINJE: Spaljena crkva u Njujorku diže se iz pepela za Vaskrs!

Društvo -

Crkva bi trebalo da bude pod krovom do Vaskrsa sledeće godine i spremna da se u njoj održi prva uskršnja liturgija otkako je crkva postradala

U Sabornoj crkvi Sveti Sava u Njujorku konačno su počeli radovi na rekonstrukciji.

Požar koji je izbio 1. maja 2016, nekoliko sati nakon što su vernici prisustvovali uskršnjoj službi, uništio je prelepo zdanje iz 19. veka skoro do temelja. Nakon više meseci prikupljanja novca za obnovu krenulo je raščišćavanje šuta.

Živojin Jakovljević, protojerej-stavrofor u Crkvi Sveti Sava, kaže da je za te radove potrebno oko tri nedelje, a sledeća faza, koja bi trebalo da počne u oktobru, obuhvatiće popravku poda i pokrivanja hrama.

- Crkva bi trebalo da bude pod krovom do Vaskrsa sledeće godine i spremna da se u njoj održi prva uskršnja liturgija otkako je crkva postradala - rekao je Jakovljević i dodao da će ovaj „hram biti sinteza istoka i zapada“, odnosno da će njegov spoljašnji izgled ostati u neogotskom stilu, dok će unutrašnjost biti obnovljena po modelu rane bazilike, po uzoru na srpske manastire Gradac i Dečani.

Službu povodom početka radova 21. avgusta služio je episkop istočnoamerički Irinej. Istraga je utvrdila da se vatra proširila iz dela u kojem su paljene sveće, ali nije otkriveno da li je požar namerno podmetnut ili se radilo o slučajnosti.

R. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track