ALARMANTNO: Ovo je nova opasna igra u srpskim školama!
Foto: Profimedia

Đaci izmislili „burek-udarac“ da se prebijaju

ALARMANTNO: Ovo je nova opasna igra u srpskim školama!

Društvo -

Žrtva stoji, a ostali učenici je svom snagom u isto vreme udaraju po leđima, vratu, ramenu i po veni ruke - pravila su nakaradne zabave koju su smislili školarci

Vršnjačko nasilje ne jenjava, a da deca postaju sve brutalnija, govori podatak da u poslednje vreme u srpskim školama kruži nova opasna igra „burek-udarac“. Neki udarci zadobijeni u ovoj igri mogu biti čak i smrtonosni.

Da je već neko vreme ova „igra“ prisutna u osnovnim i srednjim školama, upozorava Dragana Janković, majka Alekse Jankovića, koji se ubio 2011. zbog vršnjačkog nasilja, a kojoj se javio veliki broj roditelja čija su deca postala žrtve ove brutalne igre.

„Ci cang cu“

- Igra se zove još i „burek-igra“, a u nekim školama i „ci cang cu“. Kako su mi neki roditelji objasnili, žrtva stoji, a više njih u isto vreme udara to dete. Zadaju jak udarac u predelu leđa, ramena, pa čak i po veni ruke. Mi smo se nekada igrali zujalica, ali je ovo sada uzelo maha. To je veoma opasno, nisam sigurna da li žrtvu i šutiraju, ali možda ima i toga - objašnjava Jankovićeva za Kurir.

Jedna od majki koja joj se obratila kaže da je njeno dete, pored modrica i crvenila, trpelo jake bolove.

- Strašno je što su dečje igre toliko surove i pune nasilja i sadržaja u kojima je cilj da se što više povredi žrtva. Mislim da vršnjačko nasilje ne jenjava, neke škole jesu preduzele neke mere, ali meni se i dalje javlja mnogo roditelja čija deca trpe neki oblik vršnjačkog nasilja. „Igra“ je nakaradna, surova i strašna - zaključuje Jankovićeva.

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević kaže da ova opasna igra može dovesti do ozbiljnijih povreda.

- Najosetljivija je kičma i to kod njih može da ima dalekosežne posledice. Teoretski, ako dobije udarac u neki deo vrata, recimo u predelu grkljana, može da ostane bez vazduha, a neki udarac tu blizu može da izazove i trenutnu smrt - upozorava naša sagovornica.

Smrtonosne povrede

Ona objašnjava da najčešće povrede mogu biti povrede mišića i kostiju koji se nalaze na udaru:

- Neki udarac može da izazove poremećaj rada želuca, može doći do oštećenja slezine i bubrega, sve zavisi od jačine udarca. Može da nastrada i kičmeni stub, ukoliko se povredi kičmeni pršljen, može doći do pomeranja pršljenova i do povrede kičmene moždine.

Da povrede zadobijene u ovoj igri mogu biti ozbiljne, slaže se i doktorka Hitne pomoći Radmila Šehić.

- Posledice su pre svega psihičke, dete može da istrpi udarce, ali kakvo je njegovo mentalno stanje posle - priča dr Šehić i dodaje:

- Mogu stradati rebra i bubrezi, mogu ga slučajno udariti u slepoočnicu, pa da dete ne ostane živo, mogu povrediti i vratnu kičmu i u tom slučaju može ostati invalid. Takvoj vrsti igre treba što pre stati na put.

foto: Medija Centar

Zoran Milivojević

DECA SU SVE SUROVIJA

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je ova igra pokazatelj da se u školama ne radi dovoljno na razvoju prijateljstva:

- To je tipičan mobing kada grupa maltretira jedno dete. Zadatak škole je da od razreda napravi razred i da rade na razvijanju prijateljskih odnosa u kojima nema mržnje, prezira i vređanja. Mislim da su deca sve surovija, a da su roditelji prezauzeti svojim preživljavanjem ili karijerom. Igra je strašna, posebno ako se ustreme samo na jednu žrtvu. To je vršnjačko nasilje i maltretiranje koje treba zaustaviti.

Aleksin zakon

JOŠ NA ČEKANJU

Aleksa Janković ubio se 2011. u 14. godini zbog vršnjačkog nasilja u školi. Od tada se njegova majka Dragana Janković zalaže da se usvoji Aleksin zakon, ali je on još na čekanju.

- Danas će tema u Skupštini biti novi zakon sistema obrazovanja i vaspitanja i nadam se da će biti reči i o Aleksinom zakonu. Naš cilj je da skrenemo pažnju na vršnjačko nasilje. U predlogu ovog novog zakona mnoge tačke su rađene na Aleksinom primeru. Da je to važilo tada, Aleksa bi najverovatnije bio živ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track