OTVORENO PISMO PREDSEDNIKA ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA Gajić izričit: U advokaturi na delu "pravna država", poslednju reč će dati sud!
Foto: Dado Đilas

Slučaj pred Višim sudom u Beogradu

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKA ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA Gajić izričit: U advokaturi na delu "pravna država", poslednju reč će dati sud!

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić saopštio je danas da je, posle nešto više od tri meseca od kada je izabran za predsednika Komore, izabranim organima komore na Skupštini od 10. juna 2017.godine i njemu na najbrutalniji način onemogućen rad.

Kako je naveo u otvorenom pismu, odsustvo pravne države vidi se na svakom koraku, a podsetio je i da se unutrašnji sukob unutar beogradske advokature, s obzirom da u proteklom periodu nije bilo šansi da se napravi kompromis, može rešiti u skladu sa zakonom samo pred nadležnim Višim sudom u Beogradu.

Pismo predsednika AKB Vladimira Gajića prenosimo u celosti:

"Poštovane kolege i koleginice,

Posle nešto više od tri meseca od kada sam izabran za predsednika Advokatske komore Beograda, izabranim organima komore na Skupštini od 10 juna 2017.godine i meni na najbrutalniji način onemogućen je rad. Odsustvo pravne države vidimo na svakom koraku. Unutrašnji sukob unutar beogradske advokature, s obzirom da u proteklom periodu nije bilo šansi da se napravi neki kompromis, može biti rešen u skladu sa zakonom samo pred nadležnim Višim sudom u Beogradu.

Pred tim sudom u toku je nekoliko parničnih postupaka koji će na kraju odgovoriti na pitanje, koja je Skupština od dve, ona od 13. maja ili ona od 10. juna 2017. bila zakonita? Međutim, verovatno znajući da su izgledi pred sudom slabi, kolege koje predvode Skupštinu od 13. maja 2017.godine, uz sada već sasvim otvorenu podršku državne infrastrukture oličenu u Ministarstvu pravde, Pošti Srbije, Telekomu, Registratoru nacionalnog internet domena, Banci Poštanska štedionica i NBS, obezbedili su sebi podršku, tako da se van suda arbitrira i odlučuje, ko je legalni zakonski zastupnik Advokatske komore Beograda?!

Moram da priznam da je tačno ono što tvrdi kolega Tintor, da je legalna Advokatska komora Beograda ostala bez pristupa računima u bankama, da ne prima službenu poštu na adresi sedišta komore, da su nam isključeni telefoni i da nam je preotet službeni vebsajt komore. Tačna je konstatacija kolege Jugoslava Tintora, da Vladimir Gajić skoro da više nema ništa od resursa komore, uključujući i zaposlene koji su u četvrtak 20 septembra kolektivno napustili svoja radna mesta i prešli da rade kod kolege Jugoslava Tintora. Od danas rano ujutro, „pale“ su i službene prostorije Advokatske komore Beograda na drugom spratu u Dečanskoj ulici „zabludom u smeni straže“. Novac je manje više odlučio o svemu, a do novca beogradskih advokata na računu Banke Poštanska štedionica došlo se pre svega direktnim uticajem Ministarstva pravde i NBS. Ministarstvo se prilikom obraćanja Pošti Srbije u julu mesecu izjasnilo da na pitanje koje je legalno rukovodstvo AKB može da odgovori Advokatska komora Srbije.

Tako su zaključili i u NBS i banci, pa su ovi državni organi sve „ ne mešajući“ se u pitanja advokature, faktički presudili umesto nadležnog suda, Međutim, Vladimir Gajić ima nešto što Jugoslav Tintor očigledno nema i što mu državni aparat ne može oduzeti. Vladimir Gajić (255 glasova) ima pobedu na jedinim legalnim izborima za predsednika Advokatske komore Beograda kada je dobio podršku od strane Skupštine (71O prisutnih) koja je okupila daleko veći broj advokata nego Skupština iz maja meseca (52O prisutnih) i kada je pored ostalog dobio pojedinačno najveći broj glasova za predsednika komore i delegata u AKS na obe održane skupštine advokata (291 glas).

Ja nemam podršku državnog aparata. Naprotiv. Ja se ne ulizujem državi pričom o prioritetnoj međunarodnoj saradnji sa Advokatskom komorom Kosova kao Tintorov paž kolega Viktor Gostiljac. Ja se suprotstavljam javno u svim pitanjima koja su od velike važnosti za advokaturu. Javno se suprotstavljam ustavnim promenema u vezi sa pravosuđem i pokušajem države da promeni ustavni položaj advokature kao davno osvojenu vrednost, suprotstavljam pokušajima države da advokaturu tretira kao usluge, protivim se nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i novim pokušajima poreske politike da se nanese ekonomska šteta advokaturi u celini. Baš zato što Tintor i ostali ćute o tim jedinim važnim temama za advokaturu, on ima podršku vlasti, a ja je nemam. Nisam je tražio, niti ću je ikada tražiti.

Advokatura je imanentno opozicija svakoj vlasti zato što advokatura mora da bude profesionalna organizacija intelektualaca koji su po prirodi stvari uvek kritičari vlasti, čak i kada ona radi pretežno u opštem interesu. Moji kritičari smatraju da se advokatura ugrožava kritikom vlasti, jer ne razumeju ili ih ne interesuje sudbina advokature ako se sprovede sve ovo što se već godinama sprema. Danas znamo dobro kakvi su efekti po advokaturu uvođenja javnog beležništva u naš pravosudni sistem. Javni beležnici su postali deo pravosuđa, a advokaturi taj status država ne priznaje. Da li treba da Vas podsećam ko je od današnjih aktera ubeđivao advokaturu da se prekine štrajk i da se potpiše sporazum sa Ministarstvom pravde 2015 godine koji će navodno obezbediti advokaturu? Da li treba da Vas podsećam ko je bio protiv i ko je taj dogovor nazvao "trulim sporazumom"? Da li treba da Vas podsećam da su se sa vlastima dogovorili i nakon toga na svečani balkon Skupštine popeli Dragoljub Đorđević, Jugoslav Tintor i Jasmina Milutinović? Da li treba da Vas podsećam da su isti ovi akteri napravili haos u srbijanskoj advokaturi od 2010 godine do danas? Kakvu komoru je ostavio iza sebe kolega Dragoljub Đorđević? Da li treba da se podsećamo sukoba, oduzimanja javnih ovlašćenja Advokatskoj komori Beograda, organizovanju paralelnih izbora, mandata kolege Jelovca? Da li treba da se podsećamo kakav je ishod sudskih postupaka, da je mandat Dragoljuba Đorđevića poništen i da on na osnovu te presude nije pravno ni bio predsednik AKS od 2012. do 2017. godine? Da li treba da podsećam ko je bio Sekretar Advokatske komore Srbije u celom tom periodu ili znamo svi da je to bio kolega Jugoslav Tintor?!

Konstituisanje nove Skupštine Advokatske komore Srbije 4. juna 2017. godine obavljeno je na nestatutaran način učešćem delegata iz AKB čiji je mandat poništen pravosnažnom sudskom presudom. Tako konstituisana Skupština obavila je nelegalne izbore 16 septembra 2017.godine. Pre toga je 5 predsedničkih kandidata (Ateljević, Zečević, Ninić i Karanović) povuklo svoje kandidature, pa se pribeglo dopunskom roku za kandidovanje koje Statut ne predviđa. U tom novom roku kandidovao se kolega Gostiljac koji uzgred da napomenem ne ispunjava jedan od dva uslova za kandidaturu za predsednika AKS. Totalno bezakonje u advokaturi na taj način je zaokruženo. Odlazak cele Službe AKB u četvrtak i prelazak kod kolege Tintora, rezultat je njihovog opredeljenja da budu tamo gde je vlast, najpre radi sopstvene sigurnosti, a drugi je, jer je za većinu njih duhovni i materijalni guru kolega Vojislav Nedić bez čije podrške nekolicina od njih to nikada ne bi učinili. Nakon što mu se probistrilo da od ostvarenja njegove želje da bude predsednik Advokatske komore Srbije izgleda neće biti ništa, odlučio se za kontrolu sopstvene štete. Njegov položaj u vladajućoj partiji, priča se, doveden je u pitanje jer je „dopustio” da Skupština koju je i on podržavao za predsednika izabere Vladimira Gajića. To je izgleda neoprostivo. Dok smo se mi mesecima trudili da deblokiramo račun komore u Banci Poštanska Štedionica, nismo ni znali da je advokat koji zastupa tu banku upravo kolega Vojislav Nedić čiji je interes verovatno bio da novac ostane zauvek blokiran kako bi se oslabile obe strane u sukobu u komori.

Jedan od glavnih ciljeva naših protivnika jeste centralizacija srpske advokature i potpuno razvlašćivanje svih komora u Srbiji. Nakon toga će biti lakše da se advokatura pretvori u usluge i da se prilagodi globalizaciji tržišta gde za samostalnu i nezavisnu advokaturu neće biti mesta. Ovoj politici u advokaturi snažno se protive Advokatske komore Kragujevca, Niša, Požarevca i Zaječara, obzirom na karakter teme, teško da se tome neće protiviti i AK Vojvodine.

Nadam se da će se Upravni odbor Advokatske komore Beograda suprotstaviti svemu tome, a ja ću se boriti bez kompromisa, jer sam dao reč onoga dana kada sam izabran, da advokate nikada neću izneveriti. Od danas, ja sam na osnovu pravnog i faktičkog nasilja onemogućen da vršim svoju funkciju. Međutim, pravno gledajući, ja sam predsednik Advokatske komore Beograda na osnovu poverenja koje sam dobio na Skupštini 10 juna 2017. godine.

Sud će biti taj koji će dati poslednju reč", zaključio je Gajić.

(Kurir.rs/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track