OD ČETVRTKA KURIR DARUJE: Čuvene pravoslavne ikone štite vas i vaš dom
Foto: Kurir

ČUVENE PRAVOSLAVNE IKONE

OD ČETVRTKA KURIR DARUJE: Čuvene pravoslavne ikone štite vas i vaš dom

Društvo -

Kurir je pripremio seriju postera pod nazivom “Čuvene pravoslavne ikone”, koje poklanja svojim čitaocima. Reč je o najznačajnijim i najpoznatijim ikonama, među kojima su i one za koje se veruje da imaju čudotvorne moći isceljenja mnogih bolesti.

Prva ikona koju poklanjamo u četvrtak, 28. septembra najsvetija je ikona-Isus Hristos Pantokrator iz Hilandara. Narednog dana poklanjamo čudotvornu Bogorodicu Trojeručicu, najpoštovaniju od svih hilandarskih ikona, a zatim Belog anđela, Svetog Savu, Simeona Mirotočivog, čudotvornog Vasilija Ostroškog i druge.

Svaki dom treba da ima ikone postavljene na istočnom zidu glavne prostorije (trpezarije ili dnevnog boravka). Ako na tom zidu nema mesta, ikone treba postaviti na južni ili severni zid.

foto: Kurir

Postavljanje ikona ima svoja pravila koja prate raspored ikona na ikonostasu. Ikona Gospoda Isusa Hrista treba da bude u sredini, ikona Presvete Bogorodice levo (kada se gleda u zid), a desno porodična ikona krsne slave. Ako imate samo ikonu Gospoda Isusa Hrista, ili samo Presvete Bogorodice, onda ikona krsne slave treba da se stavi sa leve strane. Slavska ikona je u sredini. Ako imate više svetih Božjih ikona, njih treba da stavite levo i desno od slavske ikone. A ako uz to imate i ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, njih možete postaviti iznad ovih ikona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track