KURIR VAM DARUJE IKONU SVETOG SAVE: Otac srpske crkve koji nas je naučio da čuvamo pravoslavlje
Foto: Kurir, Nebojša Mandić

KURIR VAM DARUJE IKONU SVETOG SAVE: Otac srpske crkve koji nas je naučio da čuvamo pravoslavlje

Društvo -

Kurir vam u nedelju 1. oktobra daruje ikonu Svetog Save, zaštitnika škole, učitelja i đaka.

Poštovanje ikone i njeno uvažavanje u srpskom narodu utemeljio je Sveti Sava, čija ličnost je ostvarila veliki uticaj na srednjovekovno srpsko književno stvaralaštvo, a njegov kult se vekovima neguje u srpskom narodu.

O poštovanju ikone on je dao i upustvo, a lično je naručivao ikone za pojedine crkve i manastire. Ikone su poklanjali našim hramovima mnogi vladari iz loze Nemanjića.

foto: Kurir

Ikone su bile okovane zlatom i ukrašene biserima i dragim kamenjem, a u 20. veku bila je prava retkost da srpska kuća u kojoj se slavi slava bude bez ikone. Ikona se po pravilu stavlja na istočni zid. Pred ikonom se obavlja osveštenje vodice za slavu. Kada se slavi slava ikoni se okreće domaćin i zajedno sa gostima pomoli pred njom za zdravlje. Ikona porodične slave ne sme da se skida sa zida.

Sveti Sava - otac srpske crkve

Rastko Nemanjić, rođen oko 1174. u Rasu, bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovenčanog. Kao petnaestogodišnjak dobio je od oca na upravu Zahumlje. Međutim, Rastko je pobegao na Svetu Goru, a Stefan Nemanja, sluteći gde mu je sin otišao, poslao je poteru koja ga je, kad je stigla, našla već zamonašenog pod imenom Sava.

foto: Beta/Emil Vaš

Kasnije se i sam Stefan Nemanja zamonašio i dobio ime Simeon, pa su zajedno podigli manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj Gori.

Sava se vratio u Srbiju 1220. Prvo se sastao s bratom Stefanom, zatim je posetio Studenicu da bi se poklonio očevom grobu, da bi na kraju otišao u Žiču, koja je određena za središte nove Srpske arhiepiskopije. Smrt u Bugarskoj Sa položaja arhiepiskopa povukao se 1234. i za naslednika je postavio svog učenika Arsenija. Potom se uputio na hodočašće u Svetu zemlju. Na povratku, dve godine kasnije, smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu. Mošti mu je u manastir Mileševu naredne godine preneo sinovac, kralj Vladislav.

Njegova ličnost je ostvarila veliki uticaj na srednjovekovno srpsko književno stvaralaštvo, a njegov kult se vekovima neguje u srpskom narodu.

Savindan se slavi 27. januara

Srpska pravoslavna crkva, vernici, ali i čitav srpski rod gde god živeo 27. januara slavi Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

Sveti Sava je zaštitnik škole, učitelja i đaka.

Hram Svetog Save najveći srpski pravoslavni hram

Hram Svetog Save u Beogradu najveći je srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu. On se nalazi na opštini Vračar, u Beogradu. Podignut je na mestu za koje se smatra da je Kodža Sinan-paša 1594. godine spalio mošti Svetog Save.

foto: Nebojša Mandić

Ovaj spomen-hram predstavlja organski deo savremene živopisne siluete Beograda, čineći jedno od njegovih glavnih obeležja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track