MEĐUGENERACIJSKA SOLIDARNOST URUŠENA POSLEDNJIH DECENIJA: Srbija obeležava Međunarodni dan starijih osoba sa poražavajućom statistikom
Foto: Shutterstock

Neophodno doneti strateški dokument koji će definisati prioritete

MEĐUGENERACIJSKA SOLIDARNOST URUŠENA POSLEDNJIH DECENIJA: Srbija obeležava Međunarodni dan starijih osoba sa poražavajućom statistikom

Društvo -

Obeležava se Međuanrodni dan starijih osoba, 1. oktobar, a zamenica Zaštinika građana za prava osoba sa invaliditetom i starijih Vladana Jović ističe važnost donošenja strateškog dokumenta koji će definisati prioritete u oblasti unapređenja položaja starijih i plan aktivnosti.

Sveobuhvatan položaj starijih u Srbiji može se oceniti kao izuzetno težak i za mnoge od njih beznadežan, ocenjuje Jović. Jović kaže da će saradnja sa nadležnim organima na donošenju ovog dokumenta biti još jedna od ključnih aktivnosti Zaštitnika građana u ovoj oblasti.

Težak položaj starijih u Srbiji, kaže Jović, posledica je opšteg siromaštva društva kao i sve veće krize tradicionalnih moralnih vrednosti koja naše društvo zadnjih par decenija prožima.

"Međugeneracijska solidarnost i briga o starima, pored ostalih vrednosti u društvu, u velikoj meri su urušene poslednjih nekoliko decenija. Najveći broj starijih prima izuzetno male penzije, nedovoljne da obezbede, često i golu egzistenciju", navodi Jović u saopštenju.

Ocenjuje da nizak životni standard uzrokuje narušavanje prava, pre svega iz oblasti ekonomske, socijalne i zdravstvene zaštite. Stariji su, kaže, najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a neretko i porodičnog nasilja.

"Imajući u vidu naročitu ranjivost ove grupe stanovništva, Zaštitnik građana će se u narednom periodu uz pomoć Saveta za prava starijih, još intenzivnije posvetiti unapređenju položaja ove grupe građana, pre svega kroz informisanje o pravima koja im pripadaju i načinu njihove zaštite", najavila je Jović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track