KO SE GREJE NA STRUJU NAGRABUSIĆE, A SLEDI NOVI UDAR NA DŽEP: Posle struje poskupljuju meso i ulje?
Foto: Shutterstock

DRANJE

KO SE GREJE NA STRUJU NAGRABUSIĆE, A SLEDI NOVI UDAR NA DŽEP: Posle struje poskupljuju meso i ulje?

Društvo -

Električna energija od juče košta dva odsto više, što će najviše opteretiti građane koji se greju na ovaj energent, ali i dati povoda proizvođačima da povećaju cene proizvoda

Struja u Srbiji od juče je poskupela za dva odsto, a najveći teret poskupljenja podneće upravo građani koji se greju na električnu energiju, kojima će računi tokom grejne sezone biti u proseku uvećani za 2.800 dinara!

Sa druge strane, stručnjaci upozoravaju da veću cenu kilovata proizvođači mogu da iskoriste kao povod za poskupljenje svojih proizvoda, a kad se na to dodaju i posledice sušne godine, može se očekivati povećanje cena ulja, mesa i drugih životnih namirnica. Prema procenama upućenih, cena svinjskog mesa do kraja godine mogla bi da bude i 700 dinara po kilogramu.

Skupe šnicle

- Više cene suncokreta mogle bi, ako država ne interveniše iz robnih rezervi, da dovedu do povećanja cena ulja. Meso je već poskupelo, a može se očekivati i dalji rast - upozorava agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Kad je o samoj struji reč, iz „Elektroprivrede Srbije“ su saopštili da će računi u proseku biti veći za 68 dinara (bez akcize i PDV). Međutim, kad se na novu cenu kilovata dodaju i ovi nameti, prosečni račun biće veći za oko 90 dinara, što se, naravno, ne odnosi na one koji se greju na struju. Njihov ceh biće daleko veći.

- Svako poskupljenje je teret na kućni budžet kad plate stoje u mestu, a opšti nivo cena ide nagore. Zbog niskog životnog standarda građani mahom nemaju mogućnosti da plate uvećanje cena struje i hrane, a ovo će se posebno odnositi na one koji se greju na struju. Ti građani biće prinuđeni da štede na zagrevanju, odnosno da se greju noću, kao i da štede na osnovnim životnim namirnicama i hrane se manje kvalitetnim mesom - kaže za Kurir ekonomski stručnjak Aleksandar Stevanović.

foto: Printscreen

Inače, prema procenama Agencije za energetiku, za grejanje grejnim telima i kotlovima na struju prošle godine je bilo potrebno ukupno 125.000 dinara. Ove godine, s najavljenim poskupljenjem struje, ta suma će biti veća za 2.800 dinara, pa će grejanje na struju koštati 127.800 dinara.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je velika razlika u ceni uslovljena time da li se građani greju na TA peć ili grejalicama, ali da je minimalni iznos koji je mesečno potrebno izdvojiti za struju tokom zimskih meseci oko 15.000 dinara.

Mala kupovna moć

- Stalno se priča da Srbija ima najnižu cenu struje u Evropi, a to nije tačno. Prosečna cena nije šest centi, koliko navode, već je tri puta skuplja, jer građani ne mogu da se greju samo noću, kad je tarifa najniža. Mi nismo u istoj poziciji kao većina Evropljana jer kupovna moć našeg stanovništva ne može da se poredi s njihovom - zaključuje Kovačević.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track