Najnovije vesti

MIGOVI STIŽU DANAS: Prvi let 20. oktobra
Foto: Fonet

pojačanje vojske

MIGOVI STIŽU DANAS: Prvi let 20. oktobra

Društvo

Konačno Posle brojnih komplikovanih administrativnih procedura, plan je da svi delovi budu dopremljeni do petka

Nakon mnogobrojnih najava i pomeranja datuma dolaska, ruski lovci „mig 29“ danas bi konačno trebalo da stignu u Srbiju.

Kako je objavio medijski servis Sputnjik, posle brojnih komplikovanih administrativnih procedura, plan je da svi delovi šest lovaca budu dopremljeni do petka 6. oktobra.  

U delovima do Srbije

- Isporuka šest aviona kreće u ponedeljak iz Avijacijskog zavoda u Luhovicama pored Moskve, pa se očekuje da prvi transportni džin „antonov 124“ na vojni aerodrom u Batajnici sleti oko 14 časova i 30 minuta - saznaje Sputnjik.

Kako se navodi, „migove“ će dočekati oficiri Vojske Srbije i tehničari koji će ubuduće svoje radno vreme posvetiti isključivo tim moćnim mašinama. - Ruski „migovi“ nedavno su osveženi novom bojom u avio-zavodu u Moskvi, a nakon toga rastavljeni kako bi u delovima bili dopremljeni u Srbiju. Lovci nisu rastavljeni na sitne komade, ali je ponovno sastavljanje letelica prilično komplikovano. U takvom poslu ne sme da bude ni najmanjeg propusta. Zato s „migovima“ stižu i ruski tehničari, koji će raditi na sklapanju aviona zajedno sa srpskim kolegama - navodi Sputnjik.

Premijera ovih lovačkih aviona, prema planu, biće organizovana 20. oktobra na paradi povodom Dana oslobođenja Beograda.

- Zato je bilo neophodno da stignu nekoliko nedelja ranije, kako bi bili spremni za prikaz. Najavljen je dolazak specijalnog gosta Beograda i Srbije tog dana, ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua. Svečanost će pratiti defile jedinica VS, a u planu su demonstracija specijalne jedinice i naleti aviona. Kako saznajemo, nije isključena mogućnost da na nebu iznad glavnog grada još jednom zaplešu ruski Striži - javlja Sputnjik. Ipak, glavna atrakcija biće „migovi“ koji već sada imaju nove oznake, boje srpske trobojke.

Dodatna obuka

- Očekuje se da će tog dana javnost videti i pilote, pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane VS, koji će upravljati ovim mašinama. Oni su, dok je trajala komplikovana administrativna procedura za isporuku, u Rusiji prošli dodatne obuke - piše Sputnjik. Kako dalje navode, te skupe sisteme, pored samog aviona, prate paketi logističke podrške, ali i novi arsenal ubojitih sredstava.

Ekipa kurira

Aleksandar Radić NIJE ZA HVALISANJE

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Radić, vojni analitičar, smatra da je dolazak „migova“ istorijski presedan, zato što je životni vek „migova“ 30 godina. - Imamo tridesetogodišnjicu otkako „mig 29“ ulazi u naoružanje, tako da je ovo presedan. Nabavljamo ih u trenutku kad im ističe životni vek. On će svakako biti produžen, nije to sporno. Ali to nije stvar za hvaljenje, to je bila neminovnost. Nažalost, mi imamo ljude koji od toga prave politički i medijski profit - kaže Radić.

Posao za stručnjake ZA REMONT 185 MILIONA EVRA

Srpski državni vrh više puta je najavljivao isporuku „migova“. Iz Ministarstva odbrane ranije je rečeno da će remont i modernizaciju šest „migova“ iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kao i naša postojeća četiri „miga“, obaviti ruski stručnjaci, a sve uz pomoć srpskih kolega. Ceo posao, koji će se obaviti u Batajnici, koštaće Srbiju 185 miliona evra.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...