SRBIJA SE SPREMA ZA ISTORIJSKO VENČANJE: Princ Filip Karađorđević i Danica otkrivaju detalje!
Foto: Promo

SVEČANOST U SUBOTU

SRBIJA SE SPREMA ZA ISTORIJSKO VENČANJE: Princ Filip Karađorđević i Danica otkrivaju detalje!

Društvo -

Još dva dana ostalo je do novog venčanja u našoj kraljevskoj porodici. Posle princa Đorđa Karađorđevića i njegove supruge Felon Karađorđević, princa Mihaila i princeze Ljubice, u subotu 7. oktobra venčaće se princ Filip i Danica Marinković, ćerka našeg poznatog slikara Cileta Marinkovića.

Kako su se mladenci upoznali?

Naša ljubav i veza rodile su se pod romantičnim okolnostima. Upoznali smo se jedne divne jesenje beogradske večeri, prilikom večere organizovane na Kraljevskom Dvoru.

foto: Promo

Veoma brzo shvatili smo da imamo mnogo toga zajedničkog. Jedino što nas je razdvajalo od nase želje da budemo zajedno bila je distanca gradova u kojima smo živeli. Svakodnevnom komunikacijom otvarale su se nove teme o kojima smo razgovarali i tako su se povezivala naša interesovanja u oblasti umetnosti, istorije, tradicije literature... Razgovor bi trajao dugo i tu se sasvim prirodno rodila a želja za ponovnim susretom.

Nakon toga naši zajednički susreti bi se desili u evropskim gradovima poput Venecije, Pariza gde je Danica zivela, i romantičan kontekst u kojim bismo se našli nije ostavio ravnodušnim. Želeli smo da sačuvamo našu intimu od radoznalih pogleda medija.

Kako su roditelji reagovali na vest da će biti venčanja?

Naši roditelji nam žele kao i svaki roditelji budem bračnom paru da uspostavimo sreću, nesebičnost, pažnju, zajedništvo, i poštovanje kao i sve ono sto čini jedan brak uspešnim. I naravno žele nam da imamo puno dece.

Danica: Moji roditelji Beba i Cile su veoma vezani za mene i od ranog detinjstva me obasipaju ljubavlju i pažnjom. Oni imaju duboko poverenje i poštovanje prema mom izboru i svemu onome što me čini srećnom i ispunjenom. Prihvatili su Filipa bezrezervno i s mnogo ljubavi. Filip izuzetno voli Ciletovu umetnost, zbog čega njegova dela krase naš životni prostor u Londonu.

foto: Promo

Filip: Danica nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim lepim manirima, obrazovanjem i senzibilitetom očarala je sve članove moje porodice, posebno mog oca Princa Aleksandra i Princezu Katarinu. I moja majka Marija da Glorija veoma je voli, smatra da su njena elegancija i nežnost vrline koje se danas retko sreću, što mene čini izuzetno ponosnim. Daničin osećaj za estetiku i prepoznavanje lepote u svakom trenutku čine je veoma posebnom, i ja sam srećan što ću imati priliku da s njom delim ostatak svog života.

Do sada su kraljevska venčanja bila u crkvi na Oplencu, a sada u Sabornoj crkvi. Zbog čega?

Naše poštovanje tradicije i odanost poreklu prirodno su doneli želju da naše venčanje bude omaž venčanju Kralja Aleksandra i Krajice Marije, koji je bio spektakularan događaj sirih razmera sa ovih prostora a ujedno i poslednje Kraljevsko venčanje sve do našeg . Venčali su se 06. juna 1922 godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde je takodje krunisan Kralj Petar I 1909.godine. Saborna Crkva ima istorijski značaj za kraljevsku porodicu Karađorđević i posebno osećanje ponosa i poštovanja imamo prema tome sto ćemo u Sabornoj Crkvi sklopiti brak pred Bogom. Nase venčanje će činodejstvovati Patrijarh Srpski gospodin Irinej, što je za nas velika čast.

Ko će i gde obaviti građansko venčanje?

Građansko venčanje biće obavljeno neposredno posle crkvenog venčanje, uz prisustvo najuže porodice .

Gde će prinčevski par provesti medeni mesec?

Nakon venčanja koje donosi velike pripreme i uzbuđenja, Danica i ja sa velikim entuzijazmom očekujemo naše svadbeno putovanje na koje ćemo otici ubrzo nakon venčanja. Izabrali smo čarobnu destinaciju na jednoj od predivnih morskih obala, gde ce nam čari prirode doneti zasluženi odmor.

foto: Janko Petković

Koliko su mladenci učestvovali u kreiranju i organizaciji događaja? Koliko osoba učestvuje u organizaciji venčanja?

Dinamični i odlučni i nestrpljivi da našu ljubav podelimo sa našim najbližima, bili smo rešeni da odmah počnemo sa pripremama našeg venčanja. Pripreme su u toku, sjajan tim sa Dvora zaduzen je za organizaciju koja uz pomoć velikog broja prijatelja teče besprekorno, a Filip i ja smo veoma uključeni u svaki detalj od samog početka. Obaveze oko našeg venčanja bile su obimne, ali smo nas poseban dan planirali sa velikom radošću. Kako se približava taj subdonosni dan tako je naše uzbuđenje sve veće.

Da li će (i koje) srpske običaje za venčanja ispoštovati mladenci?

Venčanje kao simobol naše ljubavi postaje novi period u nasim zivotima. Naša vizija braka se sastoji od toga da utemeljimo naše zajedništvo i da zrelo pristupamo svim dužnostima i obavezama koje nam predstoje i da na čvrstim osnovama nastavljamo da čuvamo ugled Srpske Kraljevske porodice Karađorđevic. To je naš dug prema nasim precima. Takodje kraljevska venčanja uvek izazivaju veliku paznju kod naroda, interesantni su svi detalji koji čine ceremoniju vencanja . Poštovacemo srpsku tradiciju i posebno se radujemo činu crkvenog venčanja u Sabornoj Crkvi. Očekujemo dosta zvanica, prisustvo svetskih i evropskih ktraljevskih porodica, gostiju iz zemlje i inostranstva. Biće to dan koji ćemo dugo pamtiti.

Ko je kreirao venčanicu?

Najviše od svega bila sam nestrpljiva da ponesem prelepu venčanicu koju je kreirala naša slavna kreatorka Roksanda Ilinčić, koja je kroz savrseni sklop prefinjenih materijala učinila da venčanica odiše mojim senzibilitetom, i karakterom. Po svemu poseban stil Roksandinih kreacija bio je za mene presudan u izboru venčanice čiji sam dizajn prepustila njenoj viziji ravnoj velikim savremenim umetnicima. Poput velikih umetnika Roksandina haljina, isklesana poput skulpture, elegantna i moderna, sa elemetima tradicije i onog savremenog, spajajući prošlost i sadašnjost u pravom kontekstu Kraljevkih venčanja Roksandina kreacija moje venčanice ostaće dugo zapamćena kao jedno veliko umetničko delo. Po tradiciji, Filip neće videti moju venčanicu sve do dana venčanja.

Koji kreatori brinu o izgledu mladenaca?

Vrlo mi je važno da za se naše venčanje osećamo posebno, a u tome naš izbor odece ima veliku ulogu. Cenim Danicino misljenje i uvek se sa njom konsultujem vezano za moj izbor odeće. Ipak je Danica umetnica i beskrajno kreativna, i u nju imam veliko poverenje.

Moje klasično frak odelo izrađeno je po meri, od strane vrhunskih šnajdera doprinelo je klasičnoj muškoj eleganciji koju sam želeo da ostvarim pored Danice koja je blistala u Roksandinoj haljini.

Pored posebne venčanice, celokupan stajling pazljivo je osmišljen od strane Roksande i njenog sjajnog tima. Svaki detalj bio je posebno značajan kako bi se postigao celokupan efekat mog izgleda za naše venčanje. Frizura i sminka bili su isto toliko bitni koliko i porodični nakit koji cu sa poštovanjem nositi na dan venčanja.

Nakon venčanice, takođe ću poneti sasvim posebnu haljinu iz Roksandine kolekcije za venčanja. Takođe, za veče koje prethodi venčanje, gde ćemo okupiti našu blisku porodicu i prijatelje opredelila sam se za haljinu boje bakra našeg poznatog kreatora Saše Milojković couture koji se pobrinuo za celokupan stajling moje mame Bebe.

Ko je birao dekoraciju? Ko aranžira cveće?

Dekoracija je bio posebsan momenat pripreme našeg venčanja. Elegantna i prefinjena dekoracija bila je veliki deo naše ceremonije , na šta sto veoma ponosni. Za dekoraciju je zaduzen kao i za u ceo cvetni aranzman poslusali smo savete od Princeze Katarine koja posebno voli cvece ima istancan ukus za cvetne aranzmane.

Ko je zadužen za mladenačku tortu? Kakva će biti?

Mladenacka torta bice posebno iznanedjenje za sve goste, ali mozemo da kazemo da ce biti dovoljno velika i veoma ukusna kako bi svi nasi gosti uzivali u slatkim ukusima nase ljubavi.

Kakav meni je planiran? Šta će se služiti?

Meni je planiran tako da nasi mnogobrojni gosti iz zemlje a posebno oni iz inostranstva, kojih ima dosta, osete ukuse Srbije. Sluzice se nasi specijaliteti počevši od raznovrsnih predjela, zatim glavna jela i svih ostalih dodataka kako bismo odgovorili željama naših gostiju.

Ko je zadužen za zabavu?

Prilikom prijema nakon crkvenog venčanja, uoči dočeka gostiju i prijema opredelili smo se za zvuke klasične muzike Orkestra Svetog Đorđa, čiji je Filip pokrovitelj. Zatim nakon večere, prvog plesa i sečenja torte za atmosferu pobrinuce se Lena Kovačević, sa jazz i evergreen tonom, kao i neke numere naše narodne muzike koje volimo.

Na Fejsbuku se pojavio javni poziv građanima da prisustvuju venčanju. Da li će prolaznici moći da budu u blizini prinčevskog para?

Veoma nam je drago da pozovemo građane koji zele da prisustvuju vencanju da sa nama podele taj poseban trenutak koji će obeležiti moj i Danicin život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track