Najnovije vesti

KURIR DANAS DARUJE IKONU SVETOG MUČENIKA KNEZA LAZARA: Njegove čudotvorne mošti su 12 puta spasene
Foto: Profimedia, Kurir

ČUVENE PRAVOSLAVNE IKONE

KURIR DANAS DARUJE IKONU SVETOG MUČENIKA KNEZA LAZARA: Njegove čudotvorne mošti su 12 puta spasene

Društvo

Kurir vam danas daruje ikonu Svetog mučenika kneza Lazara

SVETI MUČENIK KNEZ LAZAR, to jest Lazar Hrebeljanović, bio je srpski srednjovekovni vladar koji je stvorio moćnu državu s prestonicom u Kruševcu. Godine 1389. poveo je vojsku u čuvenu Kosovsku bitku, u kojoj je poginuo, ali koja ga je svrstala u red besmrtnika.


Njegov ugled u narodu je veliki jer je mudro vodio državu posle Dušanove smrti, starao se o Crkvi i njenim hramovima, posebno o Hilandaru, gradio manastire, ali je najveću zaslugu za stvaranje njegovog kulta imala mučenička smrt na Kosovu. Prema predanju Crkve, uoči boja na Kosovu, knezu Lazaru se javio anđeo Gospodnji, a njegove reči zabeležio je narodni pesnik: „Kojem ćeš se privoleti carstvu, da l' zemaljskom ili nebeskome?" Narodni pesnik beleži istovremeno i reči čovekoljubivog i hristoljubivog Lazara koji poziva srpske vitezove da se „kao Hristovi ratnici“ suprotstave najezdi „Alahovih ratnika“: „Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“.

 

foto: Kurir


Podudarnosti kosovskog i hrišćanskog mita su očigledne: knez Lazar između carstva zemaljskog i nebeskog bira ovo drugo, kneževa večera uoči boja jeste kao poslednja (tajna) Hristova večera, Vuk Branković proizveden je u Judu, Miloš Obilić, koji je ubio Murata, predstavlja Svetog Petra, koji brani Hrista u Gestimanskom vrtu, a Kosovka Devojka je novozavetna žena mironosnica.

 

Foto: Profimedia / Kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...