KURIR DANAS DARUJE IKONU SVETOG MUČENIKA KNEZA LAZARA: Njegove čudotvorne mošti su 12 puta spasene
Foto: Profimedia, Kurir

ČUVENE PRAVOSLAVNE IKONE

KURIR DANAS DARUJE IKONU SVETOG MUČENIKA KNEZA LAZARA: Njegove čudotvorne mošti su 12 puta spasene

Društvo -

Kurir vam danas daruje ikonu Svetog mučenika kneza Lazara

SVETI MUČENIK KNEZ LAZAR, to jest Lazar Hrebeljanović, bio je srpski srednjovekovni vladar koji je stvorio moćnu državu s prestonicom u Kruševcu. Godine 1389. poveo je vojsku u čuvenu Kosovsku bitku, u kojoj je poginuo, ali koja ga je svrstala u red besmrtnika.

Njegov ugled u narodu je veliki jer je mudro vodio državu posle Dušanove smrti, starao se o Crkvi i njenim hramovima, posebno o Hilandaru, gradio manastire, ali je najveću zaslugu za stvaranje njegovog kulta imala mučenička smrt na Kosovu. Prema predanju Crkve, uoči boja na Kosovu, knezu Lazaru se javio anđeo Gospodnji, a njegove reči zabeležio je narodni pesnik: „Kojem ćeš se privoleti carstvu, da l' zemaljskom ili nebeskome?" Narodni pesnik beleži istovremeno i reči čovekoljubivog i hristoljubivog Lazara koji poziva srpske vitezove da se „kao Hristovi ratnici“ suprotstave najezdi „Alahovih ratnika“: „Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“.

foto: Kurir

Podudarnosti kosovskog i hrišćanskog mita su očigledne: knez Lazar između carstva zemaljskog i nebeskog bira ovo drugo, kneževa večera uoči boja jeste kao poslednja (tajna) Hristova večera, Vuk Branković proizveden je u Judu, Miloš Obilić, koji je ubio Murata, predstavlja Svetog Petra, koji brani Hrista u Gestimanskom vrtu, a Kosovka Devojka je novozavetna žena mironosnica.

Foto: Profimedia / Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track