IZMENE ZAKONA O JAVNOM REDU: Za pucanje na svadbama dva meseca zatvora
Foto: Shutterstock

Pažnja

IZMENE ZAKONA O JAVNOM REDU: Za pucanje na svadbama dva meseca zatvora

Društvo -

Vlada Srbije juče razmatrala nove kazne za šenlučenje, paljenje baklji i bacanje petardi kako bi se što bolje zaštitili građani i smanjile povrede i smrtni slučajevi

Svako ko želi da svadbu, krštenje ili ispraćaj proslavi sa „tradicionalnim“ srpskim pucanjem u vazduh ubuduće bi za to mogao da plati kaznu od 100.000 do 150.000 dinara ili da provede dva meseca u zatvoru!

Na sednici Vlade Srbije juče su se našle izmene Zakona o javnom redu i miru (JRM), koje podrazumevaju da oni koji ugroze sigurnost građana pucanjem iz vatrenog oružja ili imitacije istog moraju da plate kaznu do 150.000 dinara, dok će oni koji zapale baklju ili bace petardu platiti 100.000 dinara. Ovaj zakon predložilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a za cilj ima sprečavanje masovnog povređivanja građana, a posebno dece.

Rafali

Problem po sigurnost ljudi u Srbiju predstavljaju i sportske manifestacije i najrazličitija slavlja koje naš narod voli da, od silne radosti i alkohola, obeleži paljenjem baklji ili šenlučenjem. Nažalost, nisu retki primeri povređivanja ili čak smrtnih ishoda.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Kurir da bi zakon trebalo da pravi razliku da li se baklje pale na utakmici ili na, recimo, demonstracijama.

- Ako se baklja baci na stadion ili na tribine, onda je praktično reč o ugrožavanju nečijeg života i u tim slučajevima bi kazne trebalo da budu strože od onih propisanih novim zakonom. Ako je reč o legalnim demonstracijama protiv vlasti, onda bi sankcije trebalo da budu blaže od propisanih - smatra Radovanović, koji sumnja da će novi zakon sprečiti građane Srbije da prestanu da pucaju na veseljima.

Slab uticaj

Sociolog Vladimir Ilić smatra da novi zakon neće uticati na poboljšanje bezbednosti građana:

- Nebitno je kakav je zakon kada tužilaštvo ionako ne radi u skladu sa zakonom i ne procesuira one koje bi trebalo.

Poslanici Skupštine Srbije su u januaru 2016. usvojili Zakon o javnom redu i miru, kojim se, između ostalog, kažnjavaju prosjačenje, vračanje, tumačenje snova, prostitucija, paljenje pirotehničkih proizvoda ili pucanje ukoliko se time narušava javni red ili mir ili uznemiruju građani. Pre sada predloženih izmena, kazne za paljenje pirotehničkih sredstava bile su između 50.000 i 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 sati, dok se pucanje iz vatrenog oružja kažnjavalo iznosom od 50.000 do 150.000 dinara ili zatvorskom kaznom od 30 do 60 dana.

foto: Printscreen

Hronologija Tragedije na veseljima u poslednjih osam godina

avgust 2017. Devetogodišnjeg dečaka M. T. je u dvorištu kuće u prepone pogodio zalutali metak ispaljen na svadbi u Velikoj Župi kod Prijepolja

jul 2017. policajac Goran Kelebuda pucao je na svojoj svadbi iz pištolja i pogodio devojčicu S. Z. (10) dok je bila na rođendanskoj proslavi u igraonici u dvorištu susedne kuće

januar 2017. petarde su eksplodirale u rukama dvojice dečaka iz Novog

Pazara raznevši im šake i bubne opne

februar 2017. navijači su bakljom pogodili u lice Miodraga Radovića, člana Skupštine KSS iz Niša

februar 2015. navijaču je eksplodirala baklja u ruci i on je izgubio dva prsta

doček 2014. godine vatrogasac je upalio vatromet i povredio 20 osoba

septembar 2009. 30 huligana demoliralo je pun autobus GSP i ubacilo u njega zapaljenu baklju, pri čemu je povređena devojčica (16)

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track