VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO KRIJE DOKUMENTA O SINIŠI MALOM: Tvrdi da gradonačelnik Beograda nije oprao POLA MILIONA EVRA!
Foto: Dragana Udovičić

Oglušili se i o zahtev poverenika

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO KRIJE DOKUMENTA O SINIŠI MALOM: Tvrdi da gradonačelnik Beograda nije oprao POLA MILIONA EVRA!

Društvo -

Više javno tužilaštvo u Beogradu oslobodilo je gradonačelnika Beograda Sinišu Malog sumnje da je prao novac, ali dokumenta o tome kako je vođena istraga i dalje krije od javnosti, piše Pištaljka. Više tužilaštvo je po treći put odbilo da Pištaljci dostavi tu dokumentaciju, iako je i Poverenik za informacije od javnog značaja naložio da nam je dostavi.

U poslednjem odgovoru, umesto dokumenata stiglo je obaveštenje od javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva Nataše Krivokapić u kojem piše: „Iz prikupljenih podataka, kao i analizom istih, Više javno tužilaštvo u Beogradu je našlo da ne postoje dokazi koji bi ukazali da se u radnjama gradonačelnika Siniše Malog stiču elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti višeg tužilaštva“.

Za krivično delo pranja novca nadležna su viša javna tužilaštva.

Pištaljka je ranije pisala da se Siniša Mali sumnjičio za pranje novca jer ga je jedna banka još 2009. godine prijavila Upravi za sprečavanje pranja novca kada je na lični račun primio uplatu u iznosu preko pola miliona evra od ofšor firme „Alessio investment ltd“. Novac je dobio na ime prodaje firme „Ferdi Genetics“ koju je posedovao, a koja je imala „jednog zaposlenog i neznatne finansijske pokazatelje“.

U tom trenutku Siniša Mali bio je direktor ofšor firme. Za pola miliona evra Siniša Mali kupio je stan od 160 kvadrata u beogradskom kompleksu „Oaza“ od biznismena Petra Matića, ali i stan u Bugarskoj, u naselju Sveti Nikola na Crnom moru.

Sve ovo navedeno je i u Izveštaju o vanrednoj kontroli imovine i prihoda Siniše Malog Agencije za borbu protiv korupcije, koji je javnosti postao dostupan upornim insistiranjem Pištaljke, a zahvaljujući Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Taj izveštaj je Agencija za borbu protiv korupcije prosledila Višem javnom tužilaštvu još u avgustu prošle godine. U njemu je bio i izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca (dela Ministarstva finansija) o spornoj transakciji. Ovaj dokument međutim još uvek se krije od javnosti. Agencija ga ne dostavlja, čak i pored toga što je Poverenik za informacije od javnog značaja dva puta kažnjavao ovu instituciju koja dokument poseduje i dužna je da ga dostavi. Pošto je Poverenik iscrpeo sve zakonske mogućnosti da bi i ovaj izveštaj postao javan, Vladi Republike Srbije uputio je zahtev da prinudom omogući da Pištaljka dobije dokument. Iako je od tada prošlo više meseci, izveštaj još nismo dobili.

Pištaljka je informacije o izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca tražila od Višeg javnog tužilaštva, ali oni su tvrdeći prvo da su to poverljivi podaci, pa onda da je predmet u osnovnom javnom tužilaštvu, a na kraju bez ikakvog objašnjenja odbili da nam ih dostave.

U poslednjem odgovoru piše da je Više javno tužilaštvo prošlog avgusta zatražilo od Agencije da dopuni izveštaj, ali i da se obratilo Upravi za sprečavanje pranja novca sa istim zahtevom.

„Nakon urgencije ovog tužilaštva na podneti zahtev je odgovoreno dana 11.1.2017. godine. Nakon toga, dana 26.1.2017. godine Više javno tužilaštvo u Beogradu stavilo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u RS, UKP (Upravi kriminalističke policije), OSPK, na koji zahtev je odgovoreno dana 25.2.2017. godine“, navodi se u dopisu tužioca Krivokapić.

(Kurir.rs / Pištaljka)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Putin i Tramp šalju izaslanike u Beograd na istorijski sastanak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track