SRAMOTA: Krvi ima ako platiš! Sve manje dobrovoljnih davalaca
Foto: Profimedia

PRODAJA

SRAMOTA: Krvi ima ako platiš! Sve manje dobrovoljnih davalaca

Društvo -

Iako Institut za transfuziju retko kad ima dovoljno krvi, zbog čega stalno apeluje na dobrovoljne davaoce, ali istu tu krv prodaje privatnim klinikama, koje jednu transfuziju pacijentima naplaćuju i do 20.000 dinara

Dok u Institutu za transfuziju krvi često apeluju na dobrovoljne davaoce krvi da daju krv jer su im zalihe krvi na minimumu, ista ta krv se prodaje privatnim klinikama, koje po transfuziji građanima uzimaju od 10.000 do 20.000 dinara.

Različite cene

Iako nije protivzakonito da Institut krv isporučuje kako državnim tako i privatnim klinikama, sporno je to što se kod ovih drugih krv dobrovoljnih davalaca debelo naplaćuje. U Institutu za transfuziju krvi Srbije nisu želeli da odgovore na pitanja Kurira u vezi s prodajom krvi i lekova iz krvi privatnim klinikama.

- Mi radimo po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Po tom zakonu, Institut isporučuje krv pod jednakim uslovima i državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, s tim što privatne klinike ne mogu fakturisati krv po većim cenama od onih po kojima su je dobili - rekla nam je kratko Gordana Antuljeskov, portparolka Instituta za transfuziju krvi.

Ako krv dobijaju pod jednakim uslovima, pitanje je onda i zašto se cena transfuzije u privatnim bolnicama toliko razlikuje. Dok su nam u jednoj privatnoj klinici rekli da jedna transfuzija kod njih košta ukupno 10.800 dinara, u drugoj privatnoj klinici saznali smo da kod njih samo jedinica krvi košta 16.000 dinara, dok se davanje transfuzije naplaćuje dodatnih 4.000 dinara.

Stevo Požega, predsednik Humanitarnog udruženja davalaca krvi, kaže da je sramota ako je tačno da se krv dobrovoljnih davalaca naplaćuje i do 20.000 dinara po jednoj transfuziji.

Sramota za državu

- To je sramota za celu državu. Institut za transfuziju krvi ne prodaje krv privatnim klinikama već naplaćuje samo obradu krvi, kese i ostale materijalne troškove. Ono što je strašno jeste što u privatnim klinikama nikada nema nestašice krvi, a u državnim ima. Tvrdim da u privatnim klinikama nikada nisu imali nestašicu, a u državnim se odlažu operacije zato što nema dovoljno krvi, naročito u letnjim mesecima. To normalan čovek ne može da komentariše - kaže Požega.

Slavica Tomčić

Dr Draško Karađinović

DAVAOCI DEMORALISANI

Dr Draško Karađinović iz udruženja Doktori protiv korupcije ističe da su privatnim klinikama koje obavljaju hirurške intervencije i tretmane neophodni lekovi iz krvi (albumini, globulini, gama globulini, faktori koagulacije i slično) i zato su prinuđene da ih kupuju od Instituta za transfuziju krvi.

- Tu dolazimo do te potpuno netransparentne zone. Problem je što vi s jedne strane imate srpsku transfuziološku službu, koja se bazira na dobrovoljnom davalaštvu, a sa druge strane Institut za transfuziju krvi prodaje tu krv i krvnu plazmu privatnim klinikama. Sigurno da je to jedan od faktora za demotivaciju davalaca kad znaju da se njihova krv prodaje - kaže Karađinović i dodaje da je dodatni problem što se godišnje baci 40 tona krvne plazme.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jelena ubijena dan ranije, ali ne na nasipu! Novi svedok ruši Zoranovu priču!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track