GAŠIĆ NA SVEČANOM PRIJEMU BIA: Uspešno se borimo protiv svih bezbednosnih pretnji
Foto: Marina Lopičić

GAŠIĆ NA SVEČANOM PRIJEMU BIA: Uspešno se borimo protiv svih bezbednosnih pretnji

Društvo -

Direktor BIA Bratislav Gašić rekao je danas da se borba, koja se u svetu vodi za dominaciju i resurse, prelama i na našem prostoru, a da se BIA uspešno borila protiv svih bezbednosnih pretnji.

foto: Marina Lopičić

Gašić je kao najveće pretnje izdvojio terorizam, separatizam, verski, etnički i ideološki ekstremizam, prikriveno delovanje stranog faktora i organizovani kriminal.

foto: Marina Lopičić

"Svetski poredak koji je gotovo dotakao unipolarnost, ponovo traži ravnotežu između Istoka i Zapada. Rađaju se novi centri moći. Borba koja se vodi za dominaciju i resurse, prelama se i na našem prostoru, koji je kroz istoriju uvek bio turbulentan. Do sada smo se, kao služba, uspešno borili protiv svih bezbednosnih pretnji, od kojih bih ovom prilikom izdvojio one najveće:

terorizam, separatizam, verski, etnički i ideološki ekstremizam, prikriveno delovanje stranog faktora i organizovani kriminal", objasnio je on.

foto: Marina Lopičić

Podsetio je da je ceo jedan vek i jedno punoletstvo od kako je 17. oktobra 1899. godine, u Ministarstvu unutrašnjih dela Kraljevine Srbije formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove.

Od tada do danas, kako je istakao, mnogo toga se promenilo i mnogo toga smo preživeli, i kao narod, i kao država, i kao Služba koja je uvek delila i deliće sudbinu svoga naroda.

foto: Marina Lopičić

"Naša odgovornost okrenuta je kako našim precima, tako i prema našim potomcima. Ali pođimo od odgovornosti koju imamo danas. Jačanje terorističkih struktura, nastalih kao eho vođenja hibridnih ratova, prevashodno uzrokovanih ekonomskom kolapsom čitavih regiona i verskom netrpeljivošću, sve više preti da neposredno ugrozi mir i bezbednost naših građana", ukazao je Gasić.

foto: Marina Lopičić

Rekao je da je razvoj informacionih tehnologija doprineo da radikalne ideologije lakše pronađu svoj put do mračnih umova pojedinaca koji su, bez kajanja spremni, da iz svojih poremećenih razloga, izazovu strašne posledice, a sve to koristeći se sredstvima namenjenim za svakodnevnu upotrebu, što naš posao čini još zahtevnijim i težim.

(Kurir.rs/Blic/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV UŽIVO! Saslušani studenti u Prekšajnom sudu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track