BRNABIĆ: Više od 20 miliona evra za IT i nauku u Srbiji!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potpisani ugovori za tri projekta u Nišu i Beogradu

BRNABIĆ: Više od 20 miliona evra za IT i nauku u Srbiji!

Društvo -

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije potpisali su danas ugovore o realizaciji tri projekta za unapređenje IT i naučno-istraživačke infrastrukture u Nišu i Beogradu, ukupne vrednosti 20,2 miliona evra.

Ugovore za izgradnju lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, naučno-tehnološkog parka u Nišu i zgrade za projekat Verokio Instituta za fiziku u Beogradu potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević.

Ti projekti su deo podrške Vlade Srbije i Saveta za inovaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije razvoju IT i naučne infrastrukture u Srbiji.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je posle potpisivanja ugovora kazala da će to ulaganje biti važno za digitalizaciju, obrazovanje, nauku, gradjevinsku industriju koja će raditi na tim objektima, ali i ukupan bruto domaći proizvod zemlje.

"Ovo je još jedan pokazatelj šta su prioriteti vlade u ovom trenutku", navela je premijerka i dodala da je važno da se započeti projekti završe, jer je nažalost u Srbiji dugo godina bila praksa da se nešto počne ali ne i završi.

Prema njenim rečima, laboratorijska lamela bila je predviđena originalnim projektom Elektronskog fakulteta u Nišu još 1975. godine, ali nikada nije urađena. Dodala je da će sada taj projekat biti realizovan. Ona je podsetila da se o naučno tehnološkom parku u Nišu govori više od 10 godina.

"Zbog toga nestrpljivo očekujem početak radova na svim tim projektima", rekla je predsednica vlade Srbije.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je kazao da je danas veliki dan za građane Niša jer je grad nakon nekoliko decenija dobio veoma značajane projekate. "Njihova vrednost nije u novcu, već u tome što se ulaže u obrazovanje, naučno-istraživački rad, u pamet", istakao je on i izrazio nadu da će projekati omogućiti brži razvoj grada.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da ulaganje u nauku na ovaj način razvojna šansa za Srbiju.

"Verokio centar će pomoći pri povezivanju znanja iz više oblasti, kao što su razvoj novih generacija akceleratora i detektora, superračunarstva, a ona će biti usmerena ka rešavanju niza izazova u oblasti biomedicine, arheologije i sociologije", kazao je Blagojević.

Za proširenje zgrade Elektronskog fakulteta u Nišu od 6.900 kvadrata obezbeđen je kredit od Evropske investicione banke (EIB) u vrednosti 5,2 miliona evra. Radovi će početi na proleće 2018. godine, a planirano je i osnivanje dva centra izvrsnosti, za 3D tehnologije i proširenu stvarnost.

Izgradnju naučno-tehnološkog parka u Nišu i nabavku opreme kreditiraće EIB sa 10 miliona evra. Tu će biti smešten i biznis inkubator za oko 30 startap kompanija, a postojaće i prostor za istraživanje i razvoj proizvoda većih kompanija. Park će biti na površini od 14.000 kvadrata, a radova će početi na proleće iduće godine.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Za unapredjenje IT sektora u Srbiji planirana je realizacija još četiri projekta, od kojih su dva već započeta - izgradnja naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i raspisan je tender za izradu projekta za novu zgradu Naučnoistraživačog instituta BioSens u Novom Sadu.

Biće pokrenuta još dva projekta - izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i zgrade za visoko obrazovanje IT inženjera u Beogradu, a ukupna vrednost svih sedam projekata veća je od 50 miliona evra.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega Zoran Marjanović u zatvoru ne priča o pokojnoj Jeleni?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track