POMEN: Narod nije zaboravio patrijarha Pavla
Foto: Đorđe Jovanović, Vladimir Šporčić

Godišnjica smrti omiljenog poglavara SPC

POMEN: Narod nije zaboravio patrijarha Pavla

Društvo -

Meni ne treba ništa, samo se molim za zdravlje dece i unučića. Pavle je govorio da će Bog pomoći ako ima kome, kaže Stana Đokić

Ni kišovit, hladan i tmuran dan juče nije mogao da spreči stotine vernika da dođu i poklone se grobu patrijarha Pavla u porti manastira Rakovica na osmu godišnjicu smrti poglavara SPC, koga su mnogi još za života proglasili svecem.

Njegov grob u brižljivo održavanom vrtu tokom godina postao je mesto nade i utehe za mnoge ljude koji tvrde da Pavle i posle smrti čini čuda i isceljuje.

- Živim na Novom Beogradu i redovno idem u crkvu, ali noćas sam sanjala patrijarha Pavla i osetila da moram da dođem ovde. Duša me je ovde povela. Meni ne treba ništa, samo se molim za zdravlje moje dece i unučića. Patrijarh Pavle uvek je govorio da će Bog pomoći ako ima kome - rekla nam je Stana Đokić (72), koju smo juče zatekli u porti rakovičke crkve.

Građani nemaju dilema - grob patrijarha Pavla je čudotvoran.

- Na svojoj koži sam osetio njegovu čudotvornost više puta. Žena i ja dođemo ovde tri puta godišnje da se pomolimo za zdravlje. Sada smo došli da ispoštujemo godišnjicu, da mu se poklonimo i pomolimo - kaže jedan ozareni Beograđanin.

Službovanje Pavla na čelu SPC trajalo je 19 godina, a posebno je obeležilo ratne godine u nekadašnjoj Jugoslaviji, kada je poručivao da su „svi ljudi deca Božja“. Bio je izuzetno omiljen među srpskih narodom, a često se mogao videti kako pešači od Kalemegdana prema Slaviji ili kako se vozi javnim prevozom.

Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini na VMA, gde je bio na lečenju.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od pola miliona ljudi, a po sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Rakovica u Beogradu.

Ovako je govorio patrijarh Pavle

Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.

Ne branimo se od tuđeg zla zlom u sebi.

Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.

Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.

Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli s drugima smanjuje se osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

Kurir / J. Pronić

Foto: Đorđe Jovanović, Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track