(FOTO) OVAKO IZGLEDA TRG SRBIJA U BUENOS AJRESU: Ćirilica usred Argentine! Evo šta je sve naslikano na muralu Srbija!
Foto: Beoinfo

Prijateljstvo dva naroda

(FOTO) OVAKO IZGLEDA TRG SRBIJA U BUENOS AJRESU: Ćirilica usred Argentine! Evo šta je sve naslikano na muralu Srbija!

Društvo -
1 / 6 Foto: Beoinfo

BUENOS AJRES - Trg Republika Srbija svečano je otvoren u Buenos Ajresu, a otvorili su ga predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zvaničnici grada Buenos Ajresa.

foto: Beoinfo

Svečanom otvaranju Trga Republika Srbija prisustvovali su i ambasadorka Srbije u Argentini Jela Baćević, potpredsednica Skupštine Buenos Ajresa Karmen Poljedo, ministar za urbanizam u Vladi Buenos Ajresa Eduard Makiaveli, episkop Južnoameričke pravoslavne crkve Kirilo, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i dijaspore.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je, nakon otvaranja Trga, rekao da je današnji dan kruna saradnje i dobrih odnosa Srbije i Argentine, odnosno grada Beograda i grada Buenos Ajresa.

foto: Beoinfo

- U Beogradu smo 26. oktobra ove godine otvorili Park Republika Argentina, a danas smo prisustvovali otvaranju Trga Republika Srbija u jednom od najlepših delova Buenos Ajresa. Iako smo daleko hiljadama kilometara, zaista postoje posebne veze između Argentine i Srbije - rekao je Nikodijević.

On je dodao da je Argentina veliki prijatelj Srbije i zemlja koja je decenijama unazad, kad god je bilo najteže, uvek bila uz Srbiju.

Govoreći o zvaničnoj poseti Buenos Ajresu, Nikodijević je rekao da je delegacija Beograda sa predstavnicima glavnog grada Argentine, razmenila iskustva i znanja koja će biti korisna za građane Beograda.

foto: Beoinfo

- U Buenos Ajresu smo razmenili dosta dobrih i korisnih iskustava. Verujem da je ovo samo jedan od koraka u saradnji Beograda i Buenos Ajresa i da će u godinama pred nama odnosi dva grada i dve zemlje nastaviti da se razvijaju. Mi smo pozvali Buenos Ajres da 2018. ili 2019. godine budu naši gosti i da tada organizujemo Dane Buenos Ajresa u Beogradu, kako bi se naši građani bolje upoznali sa istorijom, kuturom i običajima Argentine - naveo je Nikodijević.

On je zaključio da postoji dosta zajedničkog između dva grada i naroda, te da veruje da je sada ostvaren samo jedan od koraka za još bolju saradnju u budućnosti.

foto: Beoinfo

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je još jednom potvrđeno posebno prijateljstvo koje vezuje dve zemlje i naroda.

- Osvedočeno prijateljstvo, razumevanje i zajedničko opredeljenje naše dve zemlje za očuvanje temeljnih principa međunarodnih odnosa, predstavlja čvrstu bazu za dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima, kao i za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje, ali i saradnje na kulturnom, naučnom i svakom drugom nivou - naveo je Dačić i izrazio zadovoljstvo što je zaživela inicijativa za saradnju Beograda i Buenos Ajresa i što su u oba grada otvorena javna mesta dostupna svim građanima koja nose imena Srbije i Argentine.

foto: Beoinfo

Na jednom od zidova na tom trgu nalazi se i mural sa motivima Srbije i Beograda, koji su oslikali srpski umetnici, a Dačić je rekao da je cilj da se time građanima argentinske prestonice i svim postiocima bar delimično dočaramo Srbiju, njene prirodne lepote, kulturu i istoriju.

On je rekao i da otvaranje Trga Republika Srbija doživljava kao novu inspiraciju i dodatni podsticaj za dalji razvoj odnosa Srbije i Argentine, u čemu značajan doprinos ima srpska dijaspora u Argentini.

U parku u kojem se nalazi Trg Republika Srbija, umetnici iz Beograda su oslikali mural dužine 30 metara sa motivima Srbije i Beograda kao glavnog grada.

(Kurir.rs/Beoinfo/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track