(VIDEO) SRBIJA OD RUSIJE DOBIJA TENK KOJI JE U SIRIJI BIO NEUNIŠTIV: Evo šta sve može ova zver na gusenicama, a njemu ne mogu ništa!
Foto: Reuters

vredna donacija

(VIDEO) SRBIJA OD RUSIJE DOBIJA TENK KOJI JE U SIRIJI BIO NEUNIŠTIV: Evo šta sve može ova zver na gusenicama, a njemu ne mogu ništa!

Društvo -

Do kraja sledeće godine Vojska Srbije dobiće od Rusije 30 remontovanih tenkova vrednih najmanje 30 miliona evra.

Najveća i najvažnija novina jeste činjenica da će Vojska Srbije prvi put imati tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. O tome koliko je ova donacija važna za našu vojsku i bezbednost Srbije, Sputnjik je razgovarao sa Davorom Lukačom, novinarom „Foneta“, koji godinama prati problematiku odbrane i bezbednosti.

On smatra da premoć Srbije nije u broju aviona i helikoptera, koji su svakako važni, jer su se u sukobima na ovom prostoru tenkovi pokazali kao ključni ako se mudro koriste, a naša vojska je dokazala da to ume — da taktički postupi u određenom trenutku.

Sagovornik Sputnjika objašnjava da je zbog konfiguracije balkanskog tla država koja ima više tenkova i dobro obučene posade u najvećoj prednosti, posebno što se tiče odbrane. Lukač podseća kakvo su čudo 1999. godine na Kosovu i Metohiji napravili srpski tenkisti.

"Prva zagonetka i šok za NATO tokom bombardovanja bila je činjenica da su svi tenkovi, cela 252. oklopna brigada iz Kraljeva, prebačeni na Kosovo i Metohiju, drumom i železnicom, potpuno neopaženo. To se dogodilo u trenutku apsolutne neprijateljske prevlasti u vazduhu", kaže Lukač

.

On dodaje da su naši tenkovi na Kosovu bili traženi na sve načine, bili su posebna meta. Amerika je digla svoje avione A-10 koje zovu „ubice tenkova“, ispaljene su hiljade tona bombi, različitih projektila. Rezultat je bio 13 uništenih tenkova Vojske Jugoslavije.

Šta imamo, a šta iz Rusije uz tenkove dobijamo?

Od bombardovanja je prošlo 18 godina. U međuvremenu, Vojska Srbije preživela je reorganizaciju, između ostalog, rešila se zastarelih tenkova T-55. Danas ima 220 tenkova M-84, a u rezervi još pedesetak istih i modela T-72, čiji delovi služe za održavanje onih u operativnom stanju.

„S obzirom na opštu situaciju i konfiguraciju terena tih 30 ruskih T-72, koji dolaze iz donacije, svakako su dobro došli, pogotovo ako imaju dodatni oklop i ako su modernizovani, jer samim tim i naši stručnjaci iz Zavoda u Čačku i naši tenkisti mogu da dobiju ideje kako da dodatno osavremene naše T-84“, kaže naš sagovornik.

Vojska Srbije iz Rusije dobiće tenkove sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara. Tu je i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole. Tenk T-72 naoružan je i mitraljezom kalibra 12,7 milimetara na tureli na vrhu, koja se okreće nezavisno od kupole.

Kako su Rusi realizovali ideju Vojske Krajine?

Što se tiče tenka sa aktivno-reaktivnim oklopom, sagovornik Sputnjika se nada da će naši stručnjaci kopirati i unaprediti ovaj izum.

On u šali dodaje da su prvi aktivno-reaktivni oklopi na našim prostorima konstruisali vispreni tenkisti Vojske Krajine u Dalmaciji tokom rata od 1991. do 1995. godine. Oni su velikim gumenim trakama sa ugljenokopa oblagali tenkove, pa bi se kumulativni mlazevi raketa i mina raspršili. Patent dodatne pasivne zaštite, koji je spasio brojne tenkove, odnosno živote, preuzela je i vojska Republike Srpske.

Kod aktivno-reaktivnog oklopa tenk je umesto gumom obložen kockama u kojima je eksploziv. Kad je pogođen, kocka eksplodira i kumulativni mlaz rakete gubi fokus, gubi moć ulaska kroz oklop tenka.

Pored kocki, ruski tenk ima i poseban elektro-optički sistem za ometanje sistema vođenja protivničkih protivoklopnih raketa — sistem „Štora“. Rusi su razvili i noviji sistem „Arena“ koji ima radar koji registruje kada neka raketa napada tenk i daje komandu da se u tom pravcu ispali kontra projektil.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 13 epizoda: Ovo je srpska “armata”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track