(KURIR TV) REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Genenerator ekonomskog oporavka Srbije
Foto: Printscreen/Kurir TV

OGROMAN USPEH Digitalna platforma Geodetskog zavoda

(KURIR TV) REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Genenerator ekonomskog oporavka Srbije

Društvo -

Napredak Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka koju je formirao RGZ ubrzaće ekonomski razvoj zemlje, dok će u pojedinim sektorima produktivnost biti veća i do 15 odsto

1 / 18 Foto: Zorana Jevtić

BEOGRAD - Kvalitetni i pristupačni geoprostorni podaci imaju važnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje i mogu uticati na rast BDP za dva odsto i uvećati produktivnost u određenim sektorima do 15 odsto, izjavio je Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

foto: Zorana Jevtić

On je na predstavljaju digitalne platforme za Nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka (NIGP) istakao da je u cilju rešavanja uočenih problema i unapređenja poslovnog ambijenta potrebno da se katastar transformiše iz tradicionalnog registra u digitalnu geosektorsku platformu.

Geoprostorni podaci Za bolji život građana Darko Vučetić iz RGZ istakla je da je korišćenje geoprostornih podataka direktno proporcijalno razvoju društva: - Oko 98 odsto svih odluka koje se donose na državnom nivou donosi se na osnovu geoprostornih podataka. Osnovni cilj Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka je da se svi podaci što efikasnije i što modernije koriste od strane državnih institucija i samih građana, a sve radi obezbeđivanje boljih uslova poslovanja i boljeg života građana.

- Digitalizacija poslovanja znatno ubrzava radne procese i na taj način podstiče brži privredni rast. Na osnovu velikog broja studija, koje su rađene sa ciljem da se izmeri i verifikuje uticaj geoprostornih podataka na ekonomiju zemlje, zaključeno je da standardizovani, kvalitetni i pristupačni geoprostorni podaci mogu uticati na rast BDP za dva odsto.

foto: Zorana Jevtić

Pored očiglednog pozitivnog uticaja geoprostornih informacija na BDP, pokazano je da ovakav pristup uvećava produktivnost u određenim sektorima od pet do 15 odsto. Procenjeno je da bi to moglo da utiče na povećanje BDP i potrošnje od oko sedam odsto - naglasio je Drašković.

Da bi se ovaj ogroman potencijal koji Srbija poseduje u potpunosti iskoristio, neophodna je, kako dodaje Drašković, modernizacija RGZ kao institucije koja je lider geoprostornih podataka i informacija u Srbiji. On je dodao da je namera RGZ i E-uprave da građanima omoguće servise i usluge koji će im biti direktno dostupni.

foto: Zorana Jevtić

- Stvaranje geosektora preko digitalnih tehnologija i novih organizacionih modela omogućiće RGZ da efikasno isporučuje podatke tržištu, a NIGP će podržati živu i inovativnu digitalnu ekonomiju u cilju ekonomskog prosperiteta, pružiće podršku kvalitetnom razvoju životne sredine i unaprediti proces EU integracija - rekao je Drašković.

Činjenice Šta donosi digitlna platforma RGZ - Omogućava pronalaženje podataka - Omogućava povezivanje podataka - Omogućava dalju upotrebu podataka - Podatke mogu koristiti svi građani bez obzira na obrazovanje i struku - Omogućava pronalaženje lokacija na mapi (Poput Gugl mape) - Katastarska parcela se može naći sa dva klika - Prikazuje udaljenost objekta od puta i druge infrastrukture - Sadrži registar stambenih zajednica

Direktor RGZ Boro Drašković tvrdi da je namera tog zavoda da svim

građanima i privredi omogući servise koji će biti digitalno dostupni. Na taj način kaže Drašković biće omogućen i indirektni rast BDP i do 7 odsto.

(Kurir.rs/Slavica Tomčić/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja