Najnovije vesti

BEBA ZARAŽENA HIV VIRUSOM TOKOM OPERACIJE! Ovaj slučaj je potresao Srbiju pre 13 godina! DANAS JE PETNAESTOGODIŠNJI DEČAK I EVO KAKO SADA ŽIVI
Foto: Profimedia

TEK NEDAVNO MU JE REČENO DA IMA HIV

BEBA ZARAŽENA HIV VIRUSOM TOKOM OPERACIJE! Ovaj slučaj je potresao Srbiju pre 13 godina! DANAS JE PETNAESTOGODIŠNJI DEČAK I EVO KAKO SADA ŽIVI

Društvo

Slučaj tek rođene bebe iz Crne Gore koja je zaražena HIV-om putem transfuzije krvi, do danas je najdrastičniji primer prenošenja zaraznih bolesti ovim putem.

Danas ova je ova beba petnaestogodišnji dečak, koji uz adekvatnu terapiju normalno živi.

Da su pacijenti primili zaraženu krv saznalo se tek 2004. godine, kada je već prošlo dve godine od incidenta. Naknadno je ustanovljeno da je eritrocite zaražene osobe dobilo dete, trombocite težak pacijent koji je u Kliničkom centru Srbije bio na operaciji srca, a smrznutu svežu plazmu treća osoba, čiji identitet u to vreme nije bio utvrđen.

Dete je dobilo HIV infekciju tokom operacije na srcu, jer je moralo da primi trsnsfuziju krvi, a roditelji su za to saznali dve godine kasnije, kada mu se zdravstveno stanje vidno pogoršalo.

Godinu dana nakon operacije na srcu, detetu nije bilo dobro. Doktori različitih specijalnosti su ga pregledali i nisu uspeli da postave dijagnozu. Na kraju su roditelji 2004. godine pomoć potražili u Institutu za majku i dete, kada je kardiolog otkrio da je dete zaraženo HIV-om.

foto: Profimedia

Testiranjem oba roditelja ustanovili su da oni nisu zaraženi, pa se tek onda posumnjalo da je beba zaražena preko transfuzije.

Kako saznajemo zaražena beba danas je dečak od 15 godina, koji živi u Crnoj Gori. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, normalno ide u školu i druži se sa vršnjacima. Zahvaljujući antivirusnim lekovima, još na početku lečenja je odreagovao na najbolji mogući način.

Inače, deca sa HIV-om mogu da žive normalno zahvaljujući efikasnoj kombinovanoj terapiji, koja potiskuje virus HIV-a do nemerljivih vrednosti.

Virus ne mogu da izbace iz organizma, ali je moguće da ga znatno potisnu. Antiretrovirusna terapija, koju prima dečak, je kombinacija lekova kojima se virus blokira i tako ne može da se umnožava.

S obzirom da je naša zemlja tada prihvatila grešku, dečaku je obezbedila dalje lečenje o svom trošku.

Naime, on se leči u Srbiji, na kontrole odlazi u Institut za majku i dete, a terapiju dobija u Institutu za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Kako saznajemo, roditelji su dečaku tek pre godinu dana rekli da ima HIV virus i objasnili mu na koji način je inficiran.

Iako sada živi kao i svi njegovi vršnjaci, u prošlosti ipak nije sve bilo sjajno.

Zbog toga što je zaražen HIV-om on i njegova porodica susrela se sa različitim negativnim situacijama.

Kada je išao u vrtić, roditelji druge dece sa kojom je on bio u grupi, tražili su da se ispiše, ali je zahvaljujući edukacijama koje su sproveli nadležni, dete ipak ostalo u vrtiću.

Kao epilog cele ove priče, te 2004. godine kada se saznalo da je troje pacijenata zaraženo HIV infekcijom preko transfuzije krvi, tadašnji direktor Instituta za transfuziju krvi Srbije, dr Gradimir Bogdanović podneo je ostavku, a povukao se i sa mesta predsednika Republičke stručne komisije za transfuziologiju. Danas je dr Bogdanović ponovo na čelu Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Kurir.rs/Blic/Sonja Todorović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Znaju li Beograđani razliku između side i HIV?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...