Vlast se mešala u borbu protiv kriminala

Oliver Antić

Vlast se mešala u borbu protiv kriminala

Društvo -
Izvršna vlast imala je kontinuiran uticaj na rad pravosudnih organa i navodna borba protiv korupcije veoma je često zloupotrebljavala u političke svhe, izjavio je savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja Oliver Antić ocenio je danas da je glavna prepreka da Srbija postane pravna država bilo mešanje izvršne vlasti u borbu protiv kriminala, kao i činjenica da su mediji bili stogo kontrolisani.

Na skupu Društva sudija Srbije o suzbijanju korupcije, Antić je rekao da je izvršna vlast imala kontinuiran uticaj na rad pravosudnih organa i da se navodna borba protiv korupcije veoma često zloupotrebljavala u političke svhe, a da su, s druge strane, mnogi pravi kriminalci bili prikrivani.

Antić je kao primer za to naveo da su se velike afere uglavnom otkrivale nakon promene vlasti. "U uslovima stogo kontrolisanih medija ne može biti borbe za pravo i pravdu. Ovde mediji nisu slobodni. Izuzetak su neki mediji i zato se moramo boriti za njihovu slobodu", rekao je Antić.

On je dodao da je nekompetentnost jednog broja zaposlenih u pravosuđu takođe bio izvor korupcije zbog toga što ljudi koji nisu jaki u svojoj struci ne mogu ni da se odupru pritiscima sa strane.

Antić je takođe kritikovao i nepostojanje kriterijuma prilikom reizbora sudija i dodao da je, kako se izrazio, haos koji je napravljen s promenom mreže sudova nemoguće korigovati bez delimičnog vraćanja na prethodno stanje.

On je naveo da je jedan od osnovnih zadataka predsednika Tomislava Nikolića sistemska borba protiv kriminala i da nema sumnje da je njegova najveća želja da se ubrza put Srbije ka pravnoj državi i vladavini prava.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će, kako je naglasio Antić, delovati "ni po babu ni po stričevima", i, uprkos uskim ustavnim ovlašćenjima, davaće preporuke u raznim oblastima.

"Ustavna ovlašćenja predsednika u oblasti pravosuđa su ograničena, ali on ima visoki autoritet jer je biran neposredno od građana i kada on izađe u javnost sa određenim činjenicama niko ne sme da prećuti i stvar stavi pod tepih. Mi ćemo argumentovano istupati bez obzira ko je u pitanju i davati određene predloge i ako treba zakonske izmene", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, veliki problem Srbije je raskorak između onoga što piše u normi i onoga što se primenjuje i taj raskorak prvo mora da se smanji, a zatim i potpuno izgubi kako bi se došlo do vladavine prava i pravne države.

Upitan kako će administracija predsednika države odoleti iskušenju da deluje mimo ustavnih ovlašćenja, Antić je rekao da je ceo njegov život posvećen pravu, a kao primer svoje doslednosti i pravdoljubivosti naveo je činjenicu da je jednom prilikom svog rođaka u kontinuitetu obarao na ispitu i da je položio tek iz sedmog puta, kada je savladao gradivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja