HRAM GOTOV DO 2021. GODINE?! Vlada daje pare, a ONI su zakazali
Foto: Profimedia

HRAM GOTOV DO 2021. GODINE?! Vlada daje pare, a ONI su zakazali

Društvo -

Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime dotacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save.

Tako će svi građani Srbije finansirati jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu, čija gradnja je počela još davne 1936. godine i još uvek nije završena. Doduše, Hram je zvanično otvoren 2004. godine, ali njegova unutrašnjost nije završena zbog čega je i formirano društvo za njegovo podizanje, u kojem su pored predstavnika crkve i ugledni srpski privrednici, ali i predstavnici države.

Upravo to društvo je zaključilo na svojoj prošlogodišnjoj skupštini, kojoj je predsedavao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, da je za završetak gradnje potrebno prikupiti još oko 19 miliona evra. Od tog novca kompanija "Gaspromnjeft" je obezbedila četiri miliona i taj novac je namenjen za mozaik na kupoli zdanja. Tada je zaključeno da ostalih 15 miliona evra će se obezbediti donacijama članova društva, Vlade Srbije, ali i prilozima građana i vernika. Ako je suditi po novcu koji će se izdvojiti iz budžetskih rezervi, a to je blizu 11 miliona evra, srpska privredna elita se nije baš pretrgla, pa je izgleda Vlada i njihov obećani deo nadoknadila.

foto: Nebojša Mandić

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je odluka o izdvajanju 1,2 milijarde dinara doneta na poslednjoj sednici Vlade jer su srpski zvaničnici u razgovoru sa patrijarhom Irinejom zaključili da kasni dinamika mnogih obećanih para, a da radovi i troškovi dolaze na naplatu.

- Planirano je da se svi radovi na završetku Hrama završe do 2021. Istovremeno, osnovni radovi na oslikavanju celog Hrama trebalo bi da budu završeni do 2019. godine, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava 800 godiona autokefalnosti. Dinamika radova ide u skladu sa predviđenim terminima, međutim kasni obećana pomoć mnogih srpskih privrednika i kompanija, koje su najavile bogate donacije, a od njih uglavnom nema ni traga ni glasa. Pored toga, i vernici i građani posle nekih afera vezanih za crkveni novac, sve manje ostavljaju priloge, pa ni crkva nema mogućnosti da značajnije sume ulaže u projekat. Pošto je Hram Svetog Save proglašen za objekat od javnog interesa i najveće važnosti, država je iz budžetskih rezervi izdvojila novac, kako se ne bi kasnilo sa radovima - naglašava naš sagovornik.

On dodaje da pored ovog novca Vlada Srbije je i putem poštanskih maraka obezbedila dodatna sredstva.

- Od 2011. godine štampaju se i poštanske marke "Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save". Te marke se distribuiraju na osnovu Zakona o izdavanju doplatne poštanske marke i uredbe koju je donela Vlada Srbije. Tako je bilo i za prošlu i ovu godinu, koje su naplaćivane od 15. juna do 31. avgusta, na pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju i to u tiražu od blizu osam miliona komada po godini. Cena je bila 10 dinara, a prema mojim saznanjima, po tom osnovu u 2016. godini je prikupljeno oko 74 miliona dinara. Sve u svemu, Vlada je uslišila molbe SPC, pre svega patrijarha Irineja, i odlučila da mimo planiranih izdvajanja SPC pomogne sa 11 miliona evra. Novac iz budžetskih rezervi će biti prebačen na račun Sekrtetarijata Vlade, kao dotacija nevladinim organizacijama, a odatle na račun SPC - kaže naš sagovornik.

Iz Vlade Srbije niko nije želeo da komentariše saznanja kao ni SPC.

Nezvanično nam je u Patrijaršiji samo rečeno da su najviši državni funkcioneri i patrijarh Irinej krajem oktobra razgovarali o poteškoćama u finansiranju Hrama i da je tada dogovoreno da će država da finansijski pomogne.

Mozaik kupole je završen pre desetak dana na 1.248 kvadrata.

foto: Beta/Pres služba NIS

Istorijat građevine

Hram Svetog Save izgrađen je na mestu na kojem su otomanske vlasti 1594. godine spalile mošti Svetog Save. Hram je projektovan krajem 19. veka, a izgradnja je započela tek 1936. godine, da bi bila odložena zbog početka Drugog svetskog rata. Podizanje kupole je završeno 1989. godine, a zvanično je Hram otvoren 2004. godine.

Cena radova - nepoznata

Ne postoje precizni podaci koliko je do sada koštala izgradnja Hrama Svetog Save. Ono što je poznato iz medijskih napisa je to da je prema predračunu iz 1986. godine, po sistemu ključ u ruke radovi na izgradnji trebalo da koštaju 12 miliona dolara. Međutim, ta suma je znatno prebačena, pa se 2010. godine pominjalo 50 miliona dolara samo za građevinske radove. Zbog sumnje da je bilo nenamenskog trošenja para tada je i razrešen dužnosti protojerej Luka Novaković. Pošto nema javno dostupnih podataka, po nezvaničnim podacima ljudi iz Sinoda SPC, spekuliše se da je do sada uloženo više od 150 miliona evra.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track