DA LI SU SE RODITELJI OPAMETILI? Manje dece povređeno zbog petardi za Novu godinu i prvi put bez operacija
Foto: Shutterstock

dobre vesti sa instituta za majku i dete

DA LI SU SE RODITELJI OPAMETILI? Manje dece povređeno zbog petardi za Novu godinu i prvi put bez operacija

Društvo -

Iako je bilo manjih povreda, ove godine, za vreme novogodišnjih praznika, prvi put posle dugog niza godina, nijedno dete nije operisano, niti hospitalizovano u Institutu za majku i dete sa povredama izazvanim petardama, kaže Đorde Kravljanac, direktor Klinike za dečju hirurgiju pri tom Institutu.

"Uspeli smo da objasnimo roditeljima koliko su opasne igre sa petardama i korišćenje pirotehničkih sredstava", rekao je Kravljanac i dodao da na tome treba zahvaliti i medijima koji su ukazivali na opasnost i apelovali na decu i roditelje.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika uvek bude povreda koje su izazvane petardama, navodi on, ali ove godine ih je bilo manje nego prošle i bile su neuporedivo manje ozbiljne.

"Imali smo povređene dece, ali su ona sva zbrinuta ambulantno i puštena na kućno lečehenje. Ove godine, posle dugog niza godina, nismo imali nijedno dete koje je hospitalizovano zbog povrede nastale petardom, operisano ili lečeno u bolničkim uslovima", istakao je Kravljanac. Manjih povreda uzrokovanih petardama bilo je 31. decembra i prvog januara, odnosno, uveče je bilo jedno povređeno dete, a u toku novogodišnje noći još osmoro.

"Uglavnom su to bile povrede u vidu opekotina i rana u predelu porstiju i šake. Kod jednog pacijenta su bili povređeni stopalo i šaka, a jedan dečak je zadobio opekotinu čela", rekao je Kravljanac i objasnio "da se to računa" kao manja povreda, da deca ovih dana redovno dolaze na kontrolu i da se njihovo stanje prati.

"Verujemo da će te rane i opekotine zarasti bez trajnih posledica, osim ožiljaka koji će ostati. Ožiljci u predelu šake su problematičniji nego na drugim delovima tela, jer mogu izazvati kontakture i prsti mogu ostati savijeni", rekao je Kravljanac dodajući da je kod ove dece izglednije da će se poptpuno oporaviti.

Podsećajući koliko opasna "igračka" mogu biti petarde, Kravljanac se osvrnuo na iskustvo iz prethodnih godina, kada su deca operisana i neretko su im amputirani delovi šake ili čak cele šake.

"Bilo je više strašnih slučajeva, jedan dečak je bacio petardu, ona nije eksplodirala, on ju je ponovo uzeo u ruku, u tom trenutku je ona eksplodirala i došlo je do amputacije tri prsta, srednjeg, domalog i malog, a palac i kažiprst smo uspeli da spasimo", podsetio je on.

Ta povreda je bila teška ne samo zbog izgubljenih prstiju, objašnjava, već i zato što je dečak nakon prve operacije, prolazio kroz više etapa lečenja, imao je više operacija i trebalo je sanirati kontrakture i ožiljke.

"Ove godine srećom nismo imali te slučajeve, apelujem pred božićne praznike na roditelje i sve koji se bave decom da se oni provedu u miru i lepoj atmosferi bez povreda", poručio je direktor direktor Klinike za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track