U UTORAK U KURIRU POKLON IKONA: Poklanjamo poster ikonu Svetog Stefana sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu
Foto: Kurir

SVETI STEFAN

U UTORAK U KURIRU POKLON IKONA: Poklanjamo poster ikonu Svetog Stefana sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu

Društvo -

U utorak, 9. januara, proslavlja se Sveti Stefan, prva krsna slava nakon Božića, a ovaj dan se slavi i kao treći dan Božića.

Dnevne novine Kurir sad već tradicionalno za ovu slavu svojim čitaocima daruju poklon poster sa ikonom Svetog Stefana. Pored ikone, poster sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu, a urađen je tako da može da se okači na zid i čuva do naredne slave.

foto: Kurir

Sveti Stefan prvi je od sedam đakona koje su Sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu u pomaganju siromašnih u Jerusalimu. Zato je i prozvan arhiđakonom. Svojom verom činio je mnoga čudesa među ljudima.

Optužen je da je hulio na Boga i na Mojsija, a uz pomoć lažnih svedoka i osuđen na smrt kamenovanjem. Među mučiteljima nalazio se i njegov rođak apostol Pavle. Stefanovu mučeničku pogibiju gledala je sa udaljenog mesta i Presveta Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom i usrdno se molila Bogu za ovog stradalnika istine i vere.

Sveti Stefan je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik. Telo Svetog Stefana krišom je uzeo i sahranio na svom imanju potajni hrišćanin i knez jevrejski Gamalil.

Narodna verovanja

Kod Srba postoji veliki broj narodnih običaja vezanih za Stevanjdan. Najrašireniji običaj je da se na taj dan iznosi božićna slama iz kuće, koja se, zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, ostavlja u štalu, privredne objekte, voćnjak ili među pčele radi podsticanja roda ili napretka.

U Vojvodini je tradicija da slamu iznose žene, tiho, da se ne bi čulo kako odlazi Božić. One metlu kojom je božićna slama pometena ne koriste tokom godine, već je čuvaju radi zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja