KURIR U HRAMU SVETOG SAVE: Božanstveni mozaik koji oduzima dah
Foto: Marina Lopičić˝

Otkrivamo lepotu kupole

KURIR U HRAMU SVETOG SAVE: Božanstveni mozaik koji oduzima dah

Društvo -

Veličanstveno „Vaznesenje Hristovo“, delo više od 100 ruskih i srpskih umetnika prečnika 32 metra i površine 1.248 kvadratnih metara, biće prikazano vernicima oko 20. februara, kad će biti završeni i radovi na osvetljenju

Veličanstveni mozaik „Vaznesenje Hristovo“ na najvećoj kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru, prečnika 32 metra i površine 1.248 kvadratnih metara, biće svečano prikazan vernicima oko 20. februara, kad će biti gotovi i radovi na osvetljenju ovog nesvakidašnjeg umetničkog poduhvata, od čije lepote zastaje dah.

foto: Marina Lopičić˝

Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića ekipa Kurira bila je pod svodovima ovog velelepnog zdanja, gde nas je dočekao starešina Hrama Svetog Save, visokoprepodobni arhimandrit Stefan (Šarić).

- Na izradi mozaika radilo je više od 70 ruskih i oko 30 srpskih umetnika, koje su predvodili veliki ruski stručnjaci, akademik Nikolaj Muhin i akademik Manana Popova. Radovi na mozaiku u Rusiji trajali su oko godinu dana, a postavljanje u Hramu, iako komplikovano, ipak je brzo završeno. Ovo je najveća kupola na jednom pravoslavnom hramu u svetu i zaista predstavlja nešto posebno. Zbog specifične ruske tehnike pečenja stakla s bojom i zlatom između, ovaj mozaik će biti večan - kaže arhimandrit Stefan.

foto: Marina Lopičić˝

Mozaik težak više od 40 tona je dar Ruske crkve i ruskog naroda, a vredan je četiri miliona evra.

- U kupoli se uvek slika lik Hristov ili kompozicija Vaznesenja Hristovog. Hristos koji blagosilja je u obliku krsta, a četiri anđela koji drže Hrista opet predstavljaju krst, apostoli i arhangeli okolo, sve to skupa daje simboliku Vaznesenja. Na mozaiku su belom bojom ispisani tekstovi tropara i stihira Vaznesenja, koji deluju zaista prelepo. To je toliko neverovatno da čovek može samo da se pokloni toj lepoti - objašnjava arhimandrit Stefan.

Osvetljenje na kupoli biće regulisano tako da će u vreme posta i određenih praznika biti prigušeno i tamnije, a u vreme Vaskrsa zasijaće punim bojama, jačim intenzitetom.

Radovi u Hramu

MOZAIK NA APSIDI I OLTARU BIĆE GOTOV 2019.

Novac u iznosu od 10 miliona evra za pripremne radove na podlozi, za ostatak mozaika na apsidi i oltaru, kao i za peskarenje, špricovanje i malterisanje celog Hrama Svetog Save obezbedila je Vlada Srbije. Završetak mozaika na apsidi i oltaru, kao i izrada centralnog ikonostasa i dva manja sa strane i njihovo osvećenje planirani su za 2019, kad Srpska pravoslavna crkva slavi 800 godina samostalnosti.

- Nadamo se da ćemo do tada i mi Srbi shvatiti u kom pravcu treba da idemo. Ne mislim time da ulazim u neku vrstu politike nego želim dati ljudima veru da ima nade i da je naša neprestana borba potrebna - kaže arhimandrit Stefan.

foto: Marina Lopičić˝

Poruka arhimandrita Stefana

ISPOVEST JE NAJBITNIJA ČOVEKU

Arhimandrit Stefan vernicima poručuje da pripreme za doček Božića počinju već prvim danom posta, 28. novembra.

- U toj pripremi i očekivanju Božića bitno je da se dođe u crkvu, da se pristupi Svetoj tajni pričešća. To je nešto najveće za pravoslavnog hrišćanina. Kad postimo, treba da imamo i duhovnika da porazgovaramo, da se ispovedimo. Ispovest je Sveta tajna i predstavlja događaj koji menja sam život čoveka. Od nevaljalog se postaje dobar, od izgubljenog - bolji - kaže arhimandrit Stefan.

On naglašava da je ono što je sveto u crkvi danas zloupotrebljeno kroz razne „ispovedaonice“ u rijaliti programima.

- Ispovest je nešto što je najbitnije jednom čoveku i bilo bi dobro da se čovek koji posti sve postove posle svake nedeljne liturgije pričešćuje. Na taj način čovek se usavršava i napreduje. Sam post i molitva, bez učešća u liturgiji i pristupanja Svetim tajnama, ne predstavljaju pravoslavlje. Ima mnogo primesa, mnogo ljudi s raznim ubeđenjima, sujeverjima. Zamislite pravoslavnog vernika koji veruje u astrologiju. On nije pravoslavni vernik i ne zna suštinu svoje vere - naglašava arhimandrit Stefan.

On dodaje da su svi božićni običaji lepi i pozitivni, ali podseća da bi bio greh ako bi se neko omrsio na Badnji dan.

Slavica Tomčić - Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track