MESTO U DOMU MNOGI PENZIONERI I NE DOČEKAJU: I u privatni uskoro o trošku države
Foto: Vladimir Šporčić

Liste čekanja otegle se ko gladna godina

MESTO U DOMU MNOGI PENZIONERI I NE DOČEKAJU: I u privatni uskoro o trošku države

Društvo -

Očekuje se raspisivanje konkursa za subvencionisani smeštaj u ustanovama za stare, državni domovi nemaju dovoljno mesta

BEOGRAD - Da bi se smanjile liste čekanja za smeštaj u nekom od državnih domova za stare, ove godine biće finansiran smeštaj za najugroženije korisnike i u privatnim domovima.

Novac je obezbeđen, a vlasnici privatnih domova čekaju poziv države na konkurs. Za 32.700 dinara subvencije po korisniku, uz dodatak PDV, mogu da konkurišu samo oni privatni domovi koji imaju licencu.

Na listi čekanja za državne domove je oko 600 osoba, pokazuje statistika Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, dok u Beogradu na mesto čeka od 200 do 300 najstarijih.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova za smeštaj starih osoba, kaže, za Novosti, da oni svakodnevno očekuju da Ministarstvo rada oglasi javnu nabavku, koja neće imati formu nadigravanja, već će svi krenuti sa iste polazne osnove.

- Napraviće se spiskovi, i ko je od vlasnika privatnika raspoložen, moći će da učestvuje u toj priči - kaže naš sagovornik. - Postoji nivo isplativosti za nas privatnike, i on podrazumeva da najviše 20 odsto korisnika može da bude subvencionisano, a da ostali budu smešteni po redovnoj ceni. Država nam je nametnula veliki broj obaveza koje je neophodno ispoštovati, kao što su bezbednost i zdravlje na radu, broj strukovnih radnika, kvadratura ustanove, zdravstvena zaštita i mnogi drugi, a to sve košta, pa bi veći broj ovakvih korisnika bio neisplativ.

(Kurir.rs/Večernje novosti/J.Ž.Skenderija/Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track