KURIR DANAS DARUJE: Poklon ikona Svetog Jovana sa važnim datumima i slavski dodatak!
Foto: Kurir

OBELEŽAVANJE VELIKE SLAVE

KURIR DANAS DARUJE: Poklon ikona Svetog Jovana sa važnim datumima i slavski dodatak!

Društvo -

SPC i njeni vernici danas slave Svetog Jovana, a Kurir obeležava ovu veliku slavu tako što svojim čitaocima daruje poster ikonu Svetog Jovana sa najvažnijim datumima pravoslavnog kalendara i slavski dodatak posvećen ovoj slavi!

foto: Promo

U dodatku su predstavljeni slava i običaji koji se za nju vezuju, otkrivamo koliko je ova slava važna Šabanu Šauliću i kako se proslavlja u njegovom domu.

foto: Kurir

Na poslednjoj strani dodatka nalazi se sličica za slavsku sveću. Srećna slava svima koji slave!

foto: Kurir

Jovan je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake.

Praznik Sveti Jovan Krstitelj kog 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Sveti Jovan je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula - Ivanjdan - rođenje Svetog Jovana, 11. septembra - Usekovanje glave i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track