NAČELNICA PEDIJATRIJE U NIŠU UPOZORAVA: Epidemija malih boginja će potrajati, BEBE NAJUGROŽENIJE!
Foto: Kurir MM

neophodna vakcinacija

NAČELNICA PEDIJATRIJE U NIŠU UPOZORAVA: Epidemija malih boginja će potrajati, BEBE NAJUGROŽENIJE!

Društvo -

NIŠ - Ako se dete potpuno vakciniše biće 95 odsto zaštićeno od morbila, boginja koje u Nišu trenutno ima više od 200 ljudi.

Bebe su najugroženije, kako za Južne vesti kaže načelnica pedijatrije niškog Doma zdravlja Snežana Zdravković, jer još ne mogu da prime MMR vakcinu, koja poslednjih meseci izaziva veliku polemiku među ljudima, a Zdravković kao glavni problem tu vidi informacije sa interneta u koje roditelji veruju.

Epidemija koja je proglašena u Nišu još u novembru uzima maha, a prema procenama Zdravkovićeve, potrajaće još par meseci. Razlog je što Niš spada među gradove, kako navodi Zdravković, sa manjim brojem onih koji su primili MMR vakcinu.

Iako je prevencija jedino rešenje za male boginje, kako kaže, poslednjih godina stvara se veliki otpor roditelja prema ovoj vakcini.

"Zadnjih 5, 6 godina postoji otpor kod naših ljudi i mislim da se te informacije crpe sa interneta. Vi znate da na internetu postoje različite informacije vezane za komplikacije ove vakcine. Donekle razumem taj strah i brigu roditelja, ali sa druge strane imam utisak da roditelji treba da imaju poverenja u svog izabranog pedijatra", rekla je Zdravković.

Ona objašnjava da je potrebno na neki način filtrirati informacije sa interneta, jer one ne predstavljaju problem samo zdravstvu. Kao argument za vakcinaciju Zdravković je iznela što su svi pedijatri u niškom Domu zdravlja svoju decu vakcinisali, te tako savetuje i roditelje.

Osim onih koji ne žele da se vakcinišu i koji su u opasnosti, dodaje, trenutno su najugroženije bebe, koje još ne smeju da prime vakcinu.

"Ono što mene brine su ona deca koja u ovom trenutku nisu mogla da prime vakcinu – bebe. One su jako ugrožene i one nam oboljevaju, bebe od 5, 6, 7, 8 meseci, jer se vakcina prima u 13. mesecu. Tako da su najugroženija kategorija ona deca, koja su u uzrastu kada ne mogu da prime vakcinu", kaže Zdravković.

Sa njima se sprovodi odgovarajuća terapija i vodi se veća briga o njima, ali je, kako pojašnjava Zdravković, njihovo stanje veoma loše. Tu je i grupacija između 30 i 40 godina, dodaje, koja nije preležala morbile, a nije ni potpuno vakcinisana, tako da su i oni ugroženi.

(Kurir.rs/Južne vesti/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track