MINISTRI UNUTRAŠNJIH POSLOVA SRBIJE I ŠVAJCARSKE: Dosadašnja saradnja policija na visokom nivou
Foto: MUP Srbije

dogovorena razmena eksperata

MINISTRI UNUTRAŠNJIH POSLOVA SRBIJE I ŠVAJCARSKE: Dosadašnja saradnja policija na visokom nivou

Društvo -

BEOGRAD - Ministri untrašnjih poslova Srbije i Švajcarske, Nebojša Stefanović i Simoneta Somaruga razgovarali su danas u Beogradu o unapređenju saradnje policija Srbije i Švajcarske, ocenjujući da se dosadašnja saradnja odvijala na veoma visokom nivou.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbije, Stefanović je kazao da je fokus saradnje policija dve zemlje borba protiv organizovanog kriminala, potencijalnog terorizma i sajber kriminala sa posebnim fokusom na edukaciju dece o opasnostima koje vrebaju u školama.

"Razgovarali smo o saradnji dve zemlje i u razmeni iskustava, saradnji profesionalaca i formiranju zajedničkih timova i svakako će to imati prioritet u ovoj i narednih godina", kazao je Stefanović.

On je kazao da je dogovorena razmena eksperata dve zemlje kako bi jedni drugima kroz različite metode pokazivali rezultate dosadašnjih akcija i preventivno se pripremali za stvari koje možda slede.

"Želeli smo da uradimo više na obukama naših policajaca i dogovorili smo se da razmenimo iskustva i eksperte iz oblasti policijske edukacije, ne samo preko policijskih akademija, već i specijalizacija potrebnih u specijalnim istražnim metodama", kazao je Stefanović, koji je i zahvalio Švajcarskoj na novčanoj i svim drugim vidovima podrške koju je Srbija dobila u procesu upravljanja migracijama.

Ministarka Simoneta Somaruga kazala je da je saradnja na veoma visokom nivou, podsećajući da Srbija i Švajcarska od 2011. imaju Sporazum o saradnji dveju policija koji omogućava bolju saradnju u svim oblastima.

"Obe države ovim ugovorom su u mogućnosti da imaju lakšu saradnju po pitanju krivičnih dela poput kriminala koji prevazilazi granice pojedinačne države, organizovanog kriminala, borbe protiv trgovine i krijumčarenje droge, oružja, ljudi i falsifikovanja ljudi", kazala je ona.

Simoneta Somaruga je istakla da ugovor omogućava i proširenje saradnje u oblasti obuke novih policijskih kadrova, dodajući da je na sastanku bilo reči o nasilju u porodici, kao i instrumentima za sprečavanja te pojave i za bolji tretman žrtava nasilja.

Dodala je da Srbija i ubuduće može da računa na podršku Švajcarske po pitanju migranata, navodeći da se Evropa od 2015. nalazi u teškoj situaciji zbog migracija.

Ona je kazala da je sa Stefanovićem razgovarala i o bržoj obradi zahteva za azil.

(Kurir.rs/Beta/Foto: MUP Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: OSMI DAN OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Otkrivamo šta je prethodilo likvidaciji!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja