GRAD OBEZBEDIO 4 LOKACIJE: Sprema se izgradnja 1.750 jeftinih stanova u Novom Sadu
Foto: Dragana Udovičić

GRADNJA KREĆE U MARTU

GRAD OBEZBEDIO 4 LOKACIJE: Sprema se izgradnja 1.750 jeftinih stanova u Novom Sadu

Društvo -

Novi Sad, kao jedan od šest gradova u Srbiji koji su prijavili lokacije za gradnju 20.295 jeftinih stanova namenjenih pripadnicima vojske, policije i bezbednosnih službi, počeo je infrastrukturno opremanje lokacije na Jugovićevu.

Nakon usvajanja odgovarajućih planova i izrade projektno-tehničke dokumentacije, izgradnja oko 1.750 stanova u Novom Sadu mogla bi da počne sredinom ove godine, a moguće i nešto ranije.

"Grad je za ovaj specifični državni projekat dao četiri lokacije, ali pre svega zbog ekonomičnosti, najverovatnije da će sve planirane zgrade biti građene samo na lokaciji Jugovićevo", kaže direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović, koji je i član Radne grupe za izgradnju jeftinih stanova.

U 34 lamele

Parcela na Jugovićevu, predviđena za gradnju jeftinih stanova, površine je devet hektara.

- Na tom prostoru je, po određenim urbanističkim parametrima, moguće izgraditi 34 lamele sa po 52 stana, prosečne veličine 60 kvadratnih metara, u skladu sa zahtevom Ministarstva odbrane - precizira Miladinović.

Za buduću izgradnju stanova, po ceni od 500 evra za kvadratni metar, Novi Sad je bio ponudio i lokacije na Sajlovu, Mišeluku i u Paragovu, ali je odabrano Jugovićevo, gde se već grade stanovi za VS, na osnovu ranijih ugovora sa Građevinskom direkcijom i Ministarstvom odbrane (MO).

"Za realizaciju ovog projekta tražili smo lokacije koje nemaju sporne parcele, u imovinsko-pravnom pogledu, što će svakako ubrzati čitav postupak", ističe Miladinović i dodaje da izgradnja može da počne tek kada bude završeno projektovanje, koje nije u nadležnosti grada.

Novi Sad je zasad jedina lokalna samouprava u republici koja je od MO dobila načelnu saglasnost za plan i program izgradnje jeftinih stanova za te tri kategorije budućih stanara.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track