NEMA ODLUKE O REHABILITACIJI NIKOLE KALABIĆA: Apelacioni sud još uvek razmatra predmet
Foto: Printscreen Youtube

bez presude

NEMA ODLUKE O REHABILITACIJI NIKOLE KALABIĆA: Apelacioni sud još uvek razmatra predmet

Društvo -

Apelaconi sud u Beogradu još nije doneo odluku u drugostepepnom postupku povodom zahteva za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikola Kalabića, iako su danas pojedini mediji preneli da je taj sud potvrdio njegovu rehabilitaciju.

Portparol suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je predmet još uvek na razmatranju i da Apelacioni sud još nije odlučio po žalbi tužilaštva na prvostepenu odluku Višeg suda u Valjevu kojom je krajem krajem aprila 2017. godine rehabilitovan.

"Nakon donošenja odluke, zbog velikog interesovanja javnosti za ovaj postupak, Apelacioni sud će izdati saopštenje", napomenula je Piljić.

Rešenjem Višeg suda u Valjevu u aprilu prošle godine, usvojen je zahtev Kalabićeve porodice za njegovu rehabilitaciju, na osnovu koje se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja o Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava.

Ukoliko ta odluka bude potvrđena Kalabić će se smatrati neosuđivanim, a njegovoj porodici će se vratiti oduzeta imovinska prava.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio oratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz politickih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je imovina. Tokom četvorogdišnjeg postupka po zahtevu za rehaiblitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati.

Kalabić je inače 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ČUDO ! Evo koliko je teška najmanja ikad rođena beba u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja