STIPENDIJE ZA MLADE NAUČNICE: Mogu da dobiju i do 5.000 evra, a ovo su uslovi konkursa
Foto: Beta/Nenad Petrović

Za žene u nauci

STIPENDIJE ZA MLADE NAUČNICE: Mogu da dobiju i do 5.000 evra, a ovo su uslovi konkursa

Društvo -

BEOGRAD/NIŠ - Mlade žene koje izučavaju prirodne nauke i ove godine mogu da dobiju stipendije od 5.000 evra, u okviru svetski poznatog programa “Za žene u nauci”, koje će koristiti za dalje naučno i profesionalno usavršavanje.

Prijave su otvorene do 31. marta. Uslov je da naučnice imaju do 35 godina, da se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, kao i da su upisane na doktorske studije ili da su ih već završile, pišu Južne vesti.

U sklopu novog ciklusa ovog programa biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti - dodaju iz organizacije.

Prijavni formular, pravila konkursa i druge detaljne informacije o načinu prijavljivanja su dostupni ovde.

Inače, stipendiranje mladih naučnica je deo globalnog programa koji trenutno postoji u više od 50 zemalja širom sveta. U Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESKO i kompanije “Loreal Balkan”.

Ove stipendije predstavljaju vid podrške talentovanim i posvećenim ženama da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj naučno istraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. Učešćem u ovom programu mladim naučnicama je takođe omogućen pristup međunarodnoj zajednici žena u nauci - kažu u organizaciji.

Tokom jeseni ove godine biće proglašene naučnice koje su dobile stipendije.

Podsetimo, prethodnih godina je među naučnicama koje su svojim radom i istraživanjima zaslužile pomenute stipendije bile i Nišlijke - 2012. stipendiju je dobila Polina Blagojević, a 2013. je nagrađena Dijana Mosić, obe sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Godine 2016. je prestižnu stipendiju dobila Ana Miltojević sa Fakulteta zaštite na radu. Prošle godine su među 3 nagrađene naučnice bile 2 Nišlijke - Marija Genčić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Katarina Tomović sa Medicinskog fakulteta u Nišu.

(Kurir.rs/Južne vesti/J.A./Foto: Beta/Nenad Petrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track