BRAČNI PAR PENZIONERA IZ BEOGRADA SVAKU ZIMU PROVODI U TUNISU Nada (86): Suprug i ja ceo mesec ol inkluziv živimo u Africi! EVO KOLIKO IH TO KOŠTA
Ilustracija, Foto: Profimedia

zimovanje

BRAČNI PAR PENZIONERA IZ BEOGRADA SVAKU ZIMU PROVODI U TUNISU Nada (86): Suprug i ja ceo mesec ol inkluziv živimo u Africi! EVO KOLIKO IH TO KOŠTA

Društvo -

Poslednjih godina sve veći broj naših dobrostojećih penzionera hladne dane provodi u severnoj Africi. Ostaju od tri do 12 nedelja, jer za 72.000 dinara sa uračnunatim prevozom dobiju "ol inkluziv" uslugu

Hladne zimske dane u Srbiji naši malo imućniji penzioneri sve češće zamenjuju za sunce u Tunisu. U odnosu na lane, broj najstarijih turista koji se ove zime uputio ka afričkom kontinentu povećan je za trećinu.

Od decembra prošle godine do sada, već je 1.500 putnika u "zlatnom" dobu overilo karte za najseverniju afričku zemlju. Za gotovo isti novac koji bi za mesec dana potrošili u Srbiji, u Tunisu uživaju u lepom vremenu i u ekskluzivnim hotelima uz "ol inkluziv" uslugu, pišu Večernje novosti.

Kao i laste, i srpski penzioneri čim počnu prvi hladni dani pakuju svoje kofere i spremaju se za put u toplije krajeve. Ostaju tamo najmanje tri nedelje, a mnogo od njih greju se na toplom afričkom suncu i po tri meseca.

U zimskom periodu, za 600 evra po osobi, mogu da ostanu i mesec dana.

Beograđanka Milica Sentić (84) nedavno se, posle meseca dana boravka, vratila iz Susa.

"Poslednjih desetak godina zime provodim u Tunisu", kaže naša sagovornica.

"Sus je odlično mesto za starije ljude. U hotelima vlada gotovo porodična atmosfera, jer zaposleni u ugostiteljstvu zaista brinu o nama. Vrlo su ljubazni, brižni, pažljivi, vole nas i poštuju. U ovoj turi, sa mnom je bilo još devetoro mojih vršnjaka iz Srbije. I svi smo prezadovoljni."

Prezimljavanje u Africi, prema rečima gospođe Sentić, nije "patent" samo srpskih penzionera. Uz naše, u tuniskim hotelima od tri do pet zvezdica, gde je u cenu aranžmana "sve uključeno", po nekoliko meseci najčešće odsedaju i vremešni turisti iz drugih zemalja, a naročito iz Nemačke i Kanade.

"Pre terorističkih napada, naši turisti su rado odlazili u Tunis, ali se potom, zbog straha za bezbedbnost, njihov broj znatno smanjio", priča Sentićeva.

"Međutim, prema mom iskustvu, u Tunisu se čini sve da turisti budu bezbedni. Pri ulasku u turističke zone i hotele kontrole su rigorozne, na svakom koraku su policajci u civilu, čak i na hotelskim plažama, na koje dolaze isključivo gosti hotela."

Bračni par Mitić, sa beogradskog Crvenog krsta, već deceniju i po zimske mesece takođe provodi u Tunisu. Odlaze dva puta godišnje i tamo borave najmanje tri nedelje, a često ostaju i do tri meseca.

"Posle 15 godina, ovo je prvi put da smo morali da propustimo putovanje zbog zdravstvenih pregleda, ali se nadamo da ćemo na jesen nastaviti tradiciju", kažu Nada (86) i Slobodan (87) Mitić.

"Iako su cene vrlo povoljne, i mnogima je možda i isplativije da zimi borave u Tunisu umesto u Srbiji, nama finansijski momenat nije bio glavni "mamac". Za nas su presudni prijatno vreme, blaga klima i idealne temperature za naše godine, kao i nežnost i pažnja sveg osoblja, od sobarica do direktora. Tamo imamo pravi, istinski odmor."

Osoblje u tuniskim hotelima je posle decenija druženja s našim turistima naučilo srpski jezik, a specijalizovali su se i za spremanje nekih naših tradicionalnih jela, dok je u sobama nekih hotela obezbeđen i satelitski program RTS.

Tako naši penzioneri i preko Sredozemnog mora zime provode uz sarme, gibanice i domaće serije i emisije. Jedino što umesto magle, kiše, snega i mraza imaju sunce i šum talasa.

Kurir.rs/Novosti/J. M. - B. Ca

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POTPUNI HIT NA INTERNETU: Baka plivala sa gumenim flamigosom pa je spasavali čuvari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track