NAJVEĆA VOJNA TAJNA SFRJ: GENERAL ZVONKO JURJEVIĆ OTKRIVA ZA KURIR: Evo kako su Titovi piloti jurili leteći tanjir!
Foto: Shutterstock, Profimedia, Privatna Arhiva

o ovome se malo zna

NAJVEĆA VOJNA TAJNA SFRJ: GENERAL ZVONKO JURJEVIĆ OTKRIVA ZA KURIR: Evo kako su Titovi piloti jurili leteći tanjir!

Društvo -

Poslednji komandant Ratnog vojnog vazduhoplovstva SFRJ general Zvonko Jurjević (84) ekskluzivno za Kurir otkriva kako je pre 43 godine na nebu iznad Podgorice vodio prvu akciju presretanja neidentifikovanog letećeg objekta na našim prostorima!

Tada mladi potpukovnik i komandant 172. eskadrile JNA, Jurjević je u februaru 1975. dobio naređenje da sa svojim pilotima na „galebovima“ priđe i identifikuje NLO koji je prethodno danima viđan iznad Podgorice, Jadrana i Dubrovnika, a dolazio je iz pravca Italije. Vojni pilot se hrabro podigao u vazduh sa aerodroma Golubovci.

foto: Privatna Arhiva

- Video sam neobična svetla... Nije to bio nikakav vazduhoplov, ni avion, ni meteo balon. Bila je to totalno neobična letelica sa nekim nama nepoznatim aerodoinamičkim osobinama. Neobično se kretao, od toga da je maltene lebdeo u vazduhu do nekih nezamislivih kosmičkih brzina koje je odjednom postizao. Avioni ni danas ne lete tim brzinama, bio je to kao meteor - priseća se Jurjević.

Iako nerado govori o celom incidentu, ovaj višestruko odlikovani pilot kaže da tu letelicu nikako nije mogao da stigne.

- Nije bilo šanse, iako se videlo da nije bio agresivan, nije mi dao da mu priđem na bliže od 10 kilometara. Nisam posle viđao takve objekte... Ma nije to nikakva tajna, preko 25 pilota na teritoriji bivše SFRJ prijavljivalo je da je videlo neidentifikovane letelice. Tada sam zatražio da se to istraži i raspravi, da se formira naučni tim i sve ispita. Međutim, nikoga nije bilo briga tada i sve je zataškano - kaže Jurjević.

Ipak, i posle toliko godina od događaja koji je mogao da promeni celokupan tok ne samo srpske već i svetske istorije, poslednji komandant Protivvazdušne odbrane SFRJ blago je revoltiran.

- Ispada da posle svega što sam uradio u životu i karijeri svi me po tome pamte i posle 43 godine od tog događa i dalje trpim neverovatan pritisak zbog toga. Sada više nemam šta da kažem, sve sam rekao, a svojevremeno niko nije hteo da me sluša - kaže ovaj pilot, koji je penzionisan 1992. godine.

Inače, te 1975, nakon Jurjevića, u vazduh su se dizali i drugi vojni piloti pokušavajući da identifikuju ili priđu neobičnoj letelici. Iz Batajnice su ubrzo stigla dva „miga 21“ kao pojačanje, međutim, nijedan od tih pokušaja nije uspeo. Pilotima je čak u jednom trenutku izdato naređenje da gađaju nepoznatu letelicu, ali rakete nisu reagovale. Da li je baš u tom trenutku zakazala tehnika ili je nešto drugo bilo u pitanju, piloti nikad nisu saznali.

foto: Profimedia

Tito znao za sve

KOMISIJA OSTALA BEZ ZAKLJUČAKA

U operaciji presretanja i identifikovanja NLO učestvovalo je ukupno 13 aviona i 26 vojnih pilota, a o svemu je bio obavešten i tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

O učestalim i neobjašnjivim događajima na nebu iz Beograda nikad nije stigao zvaničan odgovor, iako je tada u Komandi RV oformljeno odeljenje za pojave NLO sa pukovnikom Veljkom Majstorovićem na čelu. Komisija nikada nije donela nijedan zaključak i ubrzano je rasformirana.

foto: Shutterstock

KARAKTERISTIKE NLO

  • Letelica nalik na tanjir ili disk, bez vidljivog ili čujnog pogona
  • Brzopokretna svetla ili svetla koja brzo menjaju pravac
  • Velike trouglaste letelice ili svetla u obliku trougla
  • Valjkaste letelice sa prozorima iz kojih izbija svetlost
foto: Kurir

(Kurir.rs/Jelena Pronić/Foto: Shutterstock, Profimedia, Privatna Arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RUSIJA U ŠOKU, ŠTA JE OVO IZNAD MOSKVE?! Oblaci ili vanzemaljci?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja