MAGISTRALNI PUTEVI U ZAPADNOJ SRBIJI PROHODNI: Najviše snega na Zlataru, u Sjenici skoro da ga nema
Foto: AP/Ilustracija

putari spremni

MAGISTRALNI PUTEVI U ZAPADNOJ SRBIJI PROHODNI: Najviše snega na Zlataru, u Sjenici skoro da ga nema

Društvo -

NOVA VAROŠ - U većini opština Zapadne Srbije pada sneg slabije intenziteta, a svi magistralni putevi su prohodni, dok se visina snežnog pokrivača kreće od 10 centimetara ne Pešteru, na Zlatiboru 30, a na Zlataru do metar.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Sjenica Mikaila Kaličanina temperatura u ovoj opštini je oko -12 stepeni, pada sneg slabijeg intenziteta, a debljina snežnog pokrivača na Pešterskoj visoravni je oko 10 centimetara.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević kaže za Glas zapadne Srbije da su svi magistralni i regionalni putevi prohodni.

"Javno preduzeće ima dovoljno soli i rizle, grad je čist, ali ako sneg nastavi da pada ovim intenzitetom neće biti moguće da se svuda uđe sa teškim mašinama", kazao je Vasiljević.

foto: Fonet/AP

On je istakao da ovakve vremenske prilike nisu neuobičajene za meštane opštine podno Zlatara kao i da na ovoj planini na pojedinim mestima visina snežnog pokrivača dostiže pola metra, dok je sneg u Vodenoj Poljani dostigao i čitav metar.

U opštini Lučani sneg neprestano pada više od 20 sati i visine je oko 20 centimetara.

"Od juče popodne sneg pada non - stop, ali su ekipe JP sve vreme na terenu i svi putni pravci su prohodni, soli i rizle ima dovoljno", kazao je za Glas zapadne Srbije direktor JP "Putevi Dragačevo" Milija Milenković. On je dodao da je najkritičnije bilo na Jelici u Gornjem Dubcu i Grabu, ali da je i tuda pročišćeno kao i da autobusi idu bez zastoja.

Prema rečima tehničkog direktora "Puteva Užice" Slobodana Božovića sve deonice od Užica do Prijepolja koje su u nadležnosti ovog preduzeća su prohodne.

"Najviše snega ima preko Zlatibora oko 30 centimetara, ima ga i na kolovozu, ekipe i mehanizacija su na terenu, saobraćaj je usporen, ali nema zastoja", kazao je Božović i dodao da čišćenje otežava to što sneg neprestano pada.

"Soli i rizle ima dovoljno, ekipe su na terenu 24 sata, sva mehanizacija je uključena, tako da su i kritične tačke kao što je deonica puta preko Kadinjače prohodne", naglasio je Božović.

foto: EPA

On je istakao da najveći problem prave kamioni i šleperi koji su na put pošli bez zimske opreme, pa često dolazi do isklizavanja i poprečivanja na putu štto dodatno usporava saobraćaj.

Pomoćnik gradonačelnika grada Čačka Milan Bojović kaže da se na teritoriji grada saobraćajnice čiste sve vreme i da nema neprohodnih putnih pravaca.

"Sve seoske mesne zajednice snabdevene su raonicima i vozama i obezbeđena je nafta, a u pomoć priskaču i teške mašine koje čiste regionalne i magistralne puteve. Čišćenje opštinskih puteva na teritoriji opštine Ivanjica krenulo je u ranim jutarnjim satima, rekao je u izjavi za Glas zapadne Srbije zamenik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

"Do kraja dana će biti očišćeni svi opštinski putevi. Nekategorisani se čiste po prioritetima, najviše po pozivima iz Doma zdravlja za pacijente koji idu na dijalizu, teške pacijente, trudnice i malu decu", kaže Mitrović.

Prema njegovim rečima za sada nema velike alarmantnosti, jedino je neprohodan put Odvraćenica - Preko brdo. Na Goliji ima oko 30 centimetra snega.

Komandant štaba za vanredne situacije u Bajinoj Bašti Radomir Filipović izdao je preventivno uputstvo za postupanje u ekstremnim situacijama, u kojem se savetuje građanima da ispred svojih kuća i ulaza čiste sneg, posipaju so i pepeo ali i kako da postupaju u slučaju da se nađu napolju tokom snežne oluje.

foto: AP/Ilustracija

Načelnik sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Slobodan Jolović kaže da su svi putni pravci prohodni, a snabdevanje električnom energijom je uredno.

"Deo autoputa od LJiga do Preljine, Ibarska magistrala i putni pravci ka Užicu su čisti. Putari su u dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu i nema zastoja", istakao je Jolović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Brzo i lako: Naučite kako da namestite lance na točkovima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track