DAN NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE: Otvoren Centar slovenskih kultura
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Svečanost

DAN NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE: Otvoren Centar slovenskih kultura

Društvo -

BEOGRAD - U Narodnoj biblioteci Srbije, koja 28. februara proslavlja 186 godina od osnivanja, danas je otvoren Centar slovenskih kultura čiji je cilj da se dodatno podstakne saradnju Srbije sa slovenskim zemaljama u oblasti kulture.

"To je nakon centra u Moskvi, koji je otvoren pre godinu dana, drugi centar koji se osniva u okviru medjunarodne organizacije Foruma slovenskih kultura koji ujedinjuje 13 slovenskih zemalja na čijim teritorijama živi oko 300 miliona ljudi", kazao je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je kazao da je, osim nastavka objavljivanja edicije "100 slovenskih romana", predvidjen niz aktivnosti čiji je cilj da se dodatno podstakne multikulturalni dijalog medju slovenskim narodima, ali i da se pojača njihova prepoznatljivost u svetu.

"Otvaranje ovog centra pokazuje želju države Srbije da svojom kulturnom politikom doprinosi radu Foruma slovenskih kultura", kazao je Vukosavljević istakavši da su slovenske kulture velike, da imaju zajedničke korene i slične jezike, mitologiju i istoriju, ali da treba bolje da saradjuju.

Vukosavljević je naglasio i da potencijal slovenskih kultura nije iskorišćen, kao i da se bez kulturnog doprinosa slovenskih kultura ne može zamisliti i razumeti svetska civilizacija.

Sporazum o saradnji izmedju Narodne biblioteke Srbije i Foruma slovenskih kultura potpisali su direktori tih institucija Laslo Blašković i Andreja Rihter.

Direktor biblioteke Laslo Blašković ocenio je da se otvaranje Centra prilika da se kroz zajedničko delovanje podrže različitosti slovenskih kultura.

"Model bi mogao da funkcioniše slično onome što se dešavalo sa hispanoameričkom kulturom 60-ih godina prošlog veka koja je doživela svetsku ekspanziju", kazao je on.

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević je prethodno na svečanosti povodom Dana Narodne bibilioteke Srbije, najvio i da se radi na pripremi izgradnje deopa za čuvanje knjiga i digitalne arhive te ustanove od nacionalnog značaja.

"Mi smo počeli finansijske i druge analize u vezi sa izgradnjom depoa. Traži se lokacija. Depo za Narodnu biblioteku mora da bude sagradjen u roku od dve do tri godine", kazao je Vukosavljević navodeći da će javnost uskoro biti obaveštena o detaljnijim rokovima.

Vukosavljević je podsetio i da je Narodna biblioteka Srbije delila sudbinu naroda kroz mnoge istorijske nedaće, zbog čega je ostala bez velikog broja kapitalnih dela i originala, posebno iz Srednjeg veka.

U obraćanju zaposlenima u narodnoj biblioteci kazao je da su "bibliotekari "bolji deo Srpske kulture", jer su posvećeni svom polu bez obzira na ponekad teške okolnosti u kojima rade.

Na svečenosti je dodeljena i nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik", a dobila ju je nekadašnja dugogodišnja upravnica Narodne biblioteke u Kraljevu "Stefan Prvovenčani" Dragana Tipsarević, koja je prema obrazloženju žirija, unapredila rad te ustanove i omogućila digitalizaciju više od 600.000 dokumenata.

Fond Narodne biblioteke Srbije predstavlja kulturno dobro koje sadrži nekoliko miliona primeraka raznog bibliotečkog materijala, sa prosečnim godišnjim prilivom od više od 112.000 jedinica građe.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo ko je prva žrtva smrzavanja u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track