NELA KUBUROVIĆ: Udar na korupciju na svim nivoima
Foto: Nebojša Mandić

MINISTARKA PRAVDE

NELA KUBUROVIĆ: Udar na korupciju na svim nivoima

Društvo -


Zadatak posebnih odeljenja tužilaštava i sudova za suzbijanje korupcije i privrednog kriminala koja su danas počela sa radom je procesuiranje krivičnih dela protiv privrede, službene dužnosti, davanje i primanje mita, kao i novih koruptivnih krivičnih dela kaže za RTS ministarka pravde Nela Kuburović.

Nela Kuburović je gostujući u Dnevniku RTS-a navela da se sa početkom primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma vrši udar na visoku i sitnu korupciju na svim nivoima u javnom i privatnom sektoru u Srbiji.

Navodi da su pored novog zakona na snagu stupile i izmene Krivičnog zakonika koje su predvidele nova krivična dela, pre svega u oblasti privrede, kao što je pronevera u privrednoj delatnosti, prevara u privrednoj delatnosti, zloupotreba u javnim nabavkama, zloupotreba u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba u privatizaciji.

"Suština je da imamo novu organizaciju i tužilaštava i sudova i potpunu specijalizaciju", rekla je Kuburovićeva.

Navodi da su specijalizovani tužioci za borbu protiv korupcije, njih 44, kao i šest finansijskih forenzičara raspoređeni u četiri regionalna odeljenja viših javnih tužilaštava u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu i Nišu.

Objašnjava da će se ta odeljenja baviti slučajevima u kojima imovinska vrednost ne prelazi 200 miliona dinara, dok će Tužilaštvo za organizovani kriminal sa sedištem u Beogradu, proceusirati krivična dela "visoke korupcije", u kojima imovinska vrednost prelazi 200 miliona dinara.

"Posebna odeljenja viših javnih tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu baviće se koruptivnim delima gde je imovinska korist stečena krivičnim delom šteta do 200 miliona dinara. Delima gde je stečena korist iznad tog iznosa baviće se Tužilaštvo za organizovani kriminal", objašnjava ministarka pravde.

Tužilaštva, kako je navela, imaju stručne ljude - forenzičare koji će da pomažu zamenicima u postupanju.

"Zadatak finansijskih forenzičara je da svojim znanjem pomognu tužiocima u istrazi, prikupljanju dokaza i njihovom predstavljanju pred sudom", navodi Kuburovićeva.

Kada su u pitanju finansijski stručnjaci, ministarka je ukazala da su nadležna tužilaštva tokom 2017. godine menjala sistematizaciju i unutrašnje uređenje svojih organa i predvideli zaposlenje forenzičara u tužilaštvima.

"Morali smo da izmenimo sistematizaciju, da tužilaštvima omogućimo da zaposle stručne ljude -forezničare koji su morali da prođstručnu obuku", naglasila je ministarka pravde.

Navodi da su novim Zakonom stvoreni uslovi da procesi zbog korupcije završavaju osuđujućim presudama.

"Zakon je usvojen pre više od godinu dana i sada su stvoreni uslovi da procesi zbog korupcije završavaju osuđujućim presudama", zaključila je Kuburovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track